Afbeelding
Inflatie uitgelegd

Wat is het effect van inflatie op mijn spaargeld?

Santander Consumer Bank
27/06/2022
4 minuten

Het lijkt wel of de stijgende inflatie momenteel geen grenzen meer kent. De prijzen van goederen en diensten swingen de pan uit, waardoor we aan koopkracht verliezen. Wil dat zeggen dat uw spaargeld ook in gevaar is? En kunt u eigenlijk iets doen om uzelf te wapenen tegen de effecten van de inflatie? In deze blog beantwoorden we enkele prangende vragen.  

Wat is inflatie?

Er is sprake van inflatie bij een algemene stijging van de prijzen van goederen en diensten. Om de inflatiegraad te bepalen, kijken economen vaak naar de kerninflatie, ofwel de stijging van de prijzen uitgezonderd die van de voedings- en energiesector. De voedsel- en energieprijzen zijn immers altijd wat gevoeliger aan schommelingen. De kerninflatie van 3,75 procent in april 2022, toont aan dat de huidige inflatie diep doordringt in onze portemonee.

Wat zijn de oorzaken van inflatie?

Inflatie kan verschillende oorzaken hebben. De huidige inflatie ontstond in verschillende stadia. Nog ruime tijd voor de pandemie, pompte de Europese Centrale Bank (ECB) al heel wat geld in de economie. Tijdens de crisis deed ze dat nog eens extra, maar tegelijk gaven we door de lockdown allemaal minder geld uit, bijvoorbeeld aan restaurantbezoekjes of reizen. Ondertussen nam de vraag naar goederen en diensten snel weer toe, maar kon het aanbod die toename niet bijhouden. Ook de sterk gestegen energieprijzen en de schaarste aan grondstoffen – bijvoorbeeld door de oorlog in Oekraïne en het moeilijke transport van goederen – spelen een rol. En hoe lastiger een product of dienst verkrijgbaar is, hoe duurder het natuurlijk wordt. 

Wat is de status van de huidige inflatie?

Eurostat geeft aan dat de inflatie in België eind mei 2022 de 9 procent heeft bereikt. Volgens de geharmoniseerde Europese definitie is dat zelfs 9,9 procent. Dat is een heel eind verwijderd van het ideale scenario van 2 procent, waar inflatie voor een gezonde groei zorgt. Met een percentage dat tegen de 10 procent aanloopt, bereikten we in ons land het hoogste peil in veertig jaar. Het was van 1982 geleden dat de inflatie nog zo hoog was. Volgens economen is het plafond van de grote prijsstijgingen nu mogelijk wel in zicht. 

Hoe kan inflatie worden beperkt?

Als inflatie proporties aanneemt zoals nu, voert de ECB in principe een renteverhoging in. Dat leidt dan tot een verminderde vraag. Vandaag zijn de omstandigheden in Europa echter uitzonderlijk, want in tegenstelling tot de situatie in de Verenigde Staten is het niet de vraag die het grote probleem vormt. De onrust in Oekraïne, de verstandhouding met Rusland en specifiek het energievraagstuk zijn in grote mate bepalend voor de stijgende prijzen.

Wat betekent dat voor mijn spaargeld?

Inflatie komt spaargeld niet ten goede. Door de prijsstijgingen daalt de koopkracht, worden salarissen sneller dan gebruikelijk gespendeerd en moeten veel mensen naar hun spaargeld grijpen om aankopen te kunnen bekostigen. Gelukkig brengt de loonindexatie in ons land soelaas. Anderzijds zorgt de loonindexatie er ook weer voor dat daardoor de inflatie hoger is dan in de meeste andere Europese landen waar de lonen minder snel worden aangepast aan prijsstijgingen.

Daarnaast heeft de ECB sinds de financiële crisis van 2008 de kortetermijnrente laten dalen tot 0 procent. Dat doet ze om sparen te ontmoedigen en investeren te stimuleren. Nu de inflatie piekt en het spaarboekje weinig oplevert, is dat nefast voor onze koopkracht. De waarde van ons spaargeld stijgt immers minder snel dan de prijzen van goederen en diensten. Het spaargeld verliest dus waarde, en dat vermindert de koopkracht. Wanneer spaarboekjes het wettelijke minimum van 0,01 procent basispremie en 0,10 procent getrouwheidspremie aanbieden, en de inflatie bedraagt 9,9 procent, verliest de spaarder in realiteit 9,79 procent koopkracht. 

Moet ik al mijn spaargeld beleggen?

De voorbije maanden toonden de aandelenbeurzen zich van hun meest volatiele kant, met – in veel gevallen – dalende koersen. Ook beleggen gaat dus gepaard met risico. Wie wil beleggen, zorgt best voor een evenwichtige mix tussen spaar- en beursproducten. 

Het komt erop aan uw portefeuille zo samen te stellen dat de stabiliteit en veiligheid van een spaarboekje de schommelingen op de markt deels uitvlakken en dus de nodige gemoedsrust bieden. Verder is een spaarbuffer van drie tot zes maandlonen belangrijk om onverwachte uitgaven op te vangen, zeker in onzekere tijden zoals vandaag. Een spaarrekening met een hoger rendement helpt u het verlies aan waarde te beperken. Rentes vergelijken blijft dus noodzakelijk.

Bereken en vergelijk makkelijk de rentes van verschillende spaarrekeningen met onze spaarvergelijker.