Afbeelding
Header_Struisvogeleffect

Het struisvogeleffect: waarom u uw financiën beter niet negeert

Santander Consumer Bank
14/03/2022
4 minuten

Slechte financiële beslissingen nemen we liever niet. Toch kunnen ze ons allemaal wel eens overkomen. De grootste boosdoener? Het struisvogeleffect. Dat is de neiging om vervelende informatie over onze financiën te negeren. In dit artikel leggen we u uit wat de valkuilen van dit gedrag zijn en hoe u het kan vermijden.

Kop in het zand

Onderzoek toont aan dat mensen vaker naar hun rekening kijken wanneer hun loon net is gestort. Het geeft hen een goed gevoel om die som geld op hun rekening te zien staan. Maar wanneer hun maandloon bijna op is, negeren ze die realiteit liever. Dat is een klassiek voorbeeld van het struisvogeleffect: de algemene neiging om vervelende informatie uit de weg te gaan. Mensen steken liever hun kop in het zand, dan het slechte financiële nieuws onder ogen te komen. En dat is niet altijd zo onschuldig als het lijkt …

Gevolgen van het struisvogeleffect

Vervelend financieel nieuws negeren kan verschillende gevolgen hebben: 

  • Slechte keuzes maken

Wie niet over juiste of volledige informatie beschikt, kan foute beslissingen nemen. Denk bijvoorbeeld aan het beheer van uw inkomen. Laat u zich wel eens verleiden door een aanbieding of impulsaankoop? Als u op dat moment niet weet of er voldoende geld op uw rekening staat, komt u misschien wel in de problemen bij de betaling van uw vaste kosten (leningen, hypotheken, huur …).

  •  Sneeuwbaleffect

Heel wat problemen worden groter wanneer ze niet worden aangepakt. Dat is ook het geval met schulden. Als u uw schulden negeert, worden ze steeds groter en wordt het moeilijker om ze af te betalen. De situatie kan zo al snel uit de hand lopen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van uw kredietkaart. Als u onvoldoende rekening houdt met uw financiële situatie en de afbetalingen, kan u ernstig in de problemen komen wanneer de kosten zich blijven opstapelen. 

  •  Financiële doestellingen niet halen

Heel wat mensen zijn vastberaden om maandelijks te sparen. Toch lukt dat niet altijd, omdat ze vaak niet weten waar hun geld precies naartoe gaat: vrije tijd, supermarkt, extraatjes … Zolang u uw uitgaven niet kent, kan u ook geen stappen ondernemen om die kosten te drukken en bewuster te sparen.

Actie ondernemen

Als het over uw financiën gaat, bijt u beter meteen door de zure appel heen. Hoe hoog is uw hypotheekschuld? Hebt u voldoende spaargeld voor onvoorziene omstandigheden? Spaart u al voor uw pensioen? 

Plannen en informeren is de beste manier om het struisvogeleffect aan te pakken. Als u bijvoorbeeld schulden hebt, is het belangrijk om een realistisch plan op te stellen om ze stap voor stap af te lossen. Zo gaat niet alleen uw financiële gezondheid er op vooruit, maar krijgt u ook meer rust op mentaal vlak.

Beschouw uw financiën niet als een zorg voor later, maar als een dagelijks onderdeel van uw leven. Durf daarbij ook tien of twintig jaar in de toekomst te kijken. Om later een gezonde financële situatie te hebben, moet u weten hoe u er vandaag voor staat en actie ondernemen wanneer dat nodig is. 

 

Beschouw uw financiële gezondheid niet langer als een ‘zorg voor later’. Een spaarbuffer geeft u wat extra ademruimte als het financieel even tegenzit. Ontdek de spaaroplossingen van Santander Consumer Bank.