Afbeelding
Mensen kijken naar statistieken op een tablet

‘Slapend’ spaargeld: de mythe ontkracht

Santander Consumer Bank
23/09/2021
5 minuten

U wordt vast wel eens aangemaand om iets met uw spaargeld te doen, “want op een spaarrekening ligt uw geld toch maar te slapen of werkloos toe te kijken”. Dergelijke opmerkingen neemt u best met een korreltje zout.  Het geld op uw spaarrekening wordt gebruikt om te investeren in mensen, bedrijven en de maatschappij. Maar wat betekent dit concreet? 

Kredieten aan gezinnen

Soms komt een grote uitgave compleet onverwacht: uw wagen is plots aan vervanging toe, de koelkast heeft de geest gegeven of uw badkamer staat blank door een groot lek. Alleen is het niet altijd mogelijk om een grote som meteen volledig op tafel te leggen. Gelukkig kan u in zo’n geval een lening afsluiten.

Banken gebruiken uw spaargeld om kredieten te verlenen. De spaarder krijgt hiervoor een vergoeding, namelijk de rente op zijn spaarboekje. En de bank vervult zo zijn kerntaak: uw spaargeld, omzetten in kredieten zodat mensen hun dromen kunnen realiseren. 

Leningen aan bedrijven

Digitalisering, klimaatverandering … In een snel veranderende wereld krijgen ondernemingen te maken met grote uitdagingen. Als antwoord hierop is het belangrijk dat bedrijven kunnen investeren in nieuwe IT-systemen, duurzamere machines, energiezuinigere gebouwen of minder vervuilende bestelwagens. Die investeringen zijn noodzakelijk en verdienen zichzelf op termijn terug, maar moeten natuurlijk eerst wel betaald worden. Gelukkig kunnen banken ondernemers ondersteunen door bedrijfskredieten te verlenen. 

Zo kon Formaspack, een Spaans plasticrecyclingbedrijf, met hulp van Tresmares Capital en Banco Santander 50 miljoen euro investeren in hun fabriek. Hierdoor kon het bedrijf volop inzetten op circulaire economie door voedingsbakjes van gerecycleerd plastic te maken. Ze werden snel pioniers in hun vak en dragen niet enkel bij tot een duurzame toekomst, maar ook tot een sterkere lokale economie en meer welvaart.

Klanten en bedrijven door de crisis loodsen

Een huis wordt best op een stevige fundering gebouwd. Dat is ook hoe u naar spaargeld bij een bank kan kijken. Spaargeld is het fundament van een bank, waardoor banken een centrale rol in de maatschappij en de economie kunnen blijven spelen, zelfs in tijden van crisis.

De coronapandemie heeft wereldwijd een ongekende economische recessie veroorzaakt. Heel wat mensen en bedrijven zien hun inkomsten dalen of volledig wegvallen. Ze dreigen daardoor in de problemen te komen. Gelukkig kunnen banken dankzij een gezonde balans hun klanten betalingsuitstel verlenen. Volgens de sectorfederatie Febelfin hebben de banken in ons land dat al in 265.000 dossiers gedaan. Met andere woorden: dankzij uw spaargeld kan uw bank haar klanten ondersteunen in deze moeilijke tijden.   

Omdat sommige mensen of bedrijven hun leningen niet meer kunnen terugbetalen, zorgt een crisis onvermijdelijk voor kredietverliezen. Dankzij de stevige fundamenten van spaargeld kan een bank dit zonder problemen opvangen. Sterker nog, met het spaargeld kent een bank ook leningen toe aan overheden, die nu alle middelen goed kunnen gebruiken om de crisis het hoofd te bieden. Uw spaargeld laat uw bank dus toe een essentiële rol te spelen bij het opvangen van de zwaarste schokken.

Investeren in de toekomst

De bank zelf kan met haar winst enerzijds investeren in nieuwe technologie en betere diensten voor haar klanten, maar anderzijds ook een bredere maatschappelijke rol spelen. Zo ondersteunen banken sociale projecten, investeren ze in onderwijs of helpen ze de transitie naar een meer duurzame economie. Financieel gezonde en winstgevende banken komen dus de maatschappij ten goede, omdat zij best geplaatst zijn om te investeren in de toekomst, met dank aan uw spaargeld.