Afbeelding
Sparen voor een huis

Huis of appartement kopen? Op spaargeld kunt u bouwen

Santander Consumer Bank
13/05/2020
4 minuten

Wie op zoek is naar een betaalbare en kwaliteitsvolle woning, heeft het ongetwijfeld al gemerkt: de vastgoedprijzen swingen de pan uit. Volgens officiële cijfers van de Nationale Bank van België zijn de woningprijzen in ons land meer dan verdubbeld sinds het begin van dit decennium. Dit leidt ongetwijfeld tot grote vreugde bij makelaars, notarissen en verkopers, maar ook tot wanhoop bij jonge kopers die op zoek zijn naar een betaalbare instapwoning.

Lage hypothecaire rente, hoge kostprijs voor huizen

De prijzen van woningen en appartementen schieten al jarenlang de hoogte in. Eén van de factoren die hier een belangrijke rol in speelt, is de lage hypothecaire rente. Bij een lage rente kunt u als koper een hoger bedrag lenen bij de bank. Dit lijkt dus goed nieuws, ware het niet dat die lage rente tegelijk de woningprijzen omhoogstuwt. Specialisten geven aan dat een daling van de rente met 1 procentpunt de woningprijzen met zowat 10 procent doet stijgen.

Groeiende economie als belangrijke extra stimulans

Een bloeiende economie zorgt voor een hoger consumentenvertrouwen en een toenemende vraag op de vastgoedmarkt. Deze elementen krikken de woningprijzen omhoog. De voorbije jaren speelde de hoogconjunctuur dus zeker een belangrijke rol. Die stijgende prijzen gelden voor zowel nieuwbouwprojecten als voor bestaande woningen, die al dan niet gerenoveerd moeten worden.

Hoeveel spaargeld nodig voor de aankoop van een huis?

Een woning aankopen zonder uw spaargeld aan te spreken, is op vandaag quasi onmogelijk. Anno 2020 hanteren banken strenge spelregels, waarbij slechts 80 procent van het aankoopbedrag geleend mag worden. Wie over een mooie financiële buffer beschikt, zal er sneller in slagen een aantrekkelijke lening in de wacht te slepen.

Wie over een mooie financiële buffer beschikt, zal er sneller in slagen een aantrekkelijke lening in de wacht te slepen.

Bovendien moet u als koper rekening houden met een resem bijkomende kosten: notariskosten, verzekeringen, renovatiewerken, verhuiskosten … Door nu extra te sparen, ziet u later uw vastgoeddroom niet in rook opgaan.
 

Sparen voor een nieuw huis of appartement? Daarvoor bent u bij Santander Consumer Bank aan het juiste adres. Ontdek onze verschillende spaarmogelijkheden.