Afbeelding
épargner est aussi investir

Hoe sparen ook beleggen is

Santander Consumer Bank
06/04/2020
5 minuten

Wie aan beleggen denkt, denkt automatisch aan de beurs. Maar het bloedbad op de beurs in het eerste kwartaal van het jaar toont aan dat beleggen risicovol is. Wie toch veilig wil beleggen, kiest beter voor de veiligheid van een investeringsplan. En sparen is daar een onderdeel van.

Sparen is veilig beleggen

-14,2%. Op 12 maart 2020 beleefde de Bel20-index van de Brusselse beurs zijn slechtste dag ooit. Voor veel beleggers een pijnlijk moment. Ze lieten zich verleiden door de mooie prestaties van de maanden ervoor. Maar … prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Zoals steeds snijdt het mes aan twee kanten. Misschien is het net nu het moment om te starten met beleggen. Maar u moet zich natuurlijk bewust zijn van de risico’s. U denkt dus beter twee keer na voor u in een wild beursavontuur stapt. Wie veilig en verantwoord belegt, spreidt zijn beleggingen. En belegt minstens een deel in spaargeld.

Een spaarrekening biedt immers belangrijke troeven. In tegenstelling tot heel wat andere beleggingen, zijn de schommelingen in het rendement van een spaarrekening miniem. Tenzij er sprake is van uitzonderlijke omstandigheden, bent u er vrijwel zeker van dat u de bedragen die u belegt, ook effectief terugkrijgt. Stel: u hebt snel geld nodig voor een onvoorziene en dringende renovatie aan uw woning. Door halsoverkop aandelen tegen een ongunstige beurskoers te verkopen, verliest u geld. Dat is niet het geval wanneer u geld van uw spaarrekening haalt.

In tegenstelling tot heel wat andere beleggingen, zijn de schommelingen in het rendement van een spaarrekening miniem.

Spaargeld als buffer

Een spaarrekening is zo een veiligheidsbuffer waardoor u telkens geld achter de hand hebt. De wasmachine heeft het begeven? Geen probleem. U hebt plots grote kosten aan uw wagen? Geen probleem. Uw geld is altijd onmiddellijk beschikbaar, zonder omwegen of onaangename verrassingen.

Daarnaast is ook flexibiliteit een belangrijk voordeel van een spaarrekening. U spaart hoeveel u wilt en wanneer u dat wilt. U bent niet gebonden aan minimumbedragen én u kunt op elk mogelijk moment het bedrag dat u nodig hebt, afhalen. Zo eenvoudig kan het zijn!

Hoeveel uitgeven aan sparen?

Wie belegt als een goede huisvader heeft het equivalent van een aantal maanden loon op zijn spaarrekening staan. Vaak hanteren financiële experts 6 maanden als een veilige buffer. Deze financiële buffer wordt gebruikt voor onverwachte kosten, maar niet om andere beleggingen te financieren.

Daarnaast kunt u door regelmatig te sparen kapitaal opbouwen om te gebruiken voor investeringen. Door de spaarrekening die u hieraan wijdt constant te financieren, laat u uw beursinvesteringen geleidelijk groeien.

Het belang van spreiding

De eerste les van een beleggingsexpert? Spreiden. Nooit al uw eieren in dezelfde mand leggen. Dat geldt voor een uitgebalanceerd evenwicht voor de soorten beleggingen waarvoor u kiest, maar ook voor de bedragen en de frequentie waarmee u belegt. Een dergelijke spreiding noemen we een investeringsplan.

Gespreid beleggen betekent ook gespreid sparen. Investeer enerzijds in een financiële buffer, maar spaar anderzijds op verschillende andere spaarrekeningen op lange of korte termijn. Denk na over wat u nodig hebt in functie van uw behoeften, bezigheden en hun deadlines. Gaat het om geld dat dient als een appeltje voor de dorst tijdens uw pensioen? Of wilt u uw (klein)kinderen een goede start geven? Met een goed georganiseerd spaarplan lukt het allemaal.

Fiscaal voordeel

Als laatste troef geven we u graag mee dat de interesten op spaarrekeningen belastingvrij zijn tot een bepaald bedrag. In 2020 gaat het om 990 euro interesten per persoon.

Wist u dat…

Door te sparen – vooral op lange termijn – helpt u bedrijven, verenigingen en zelfs nationale instellingen om de investeringen te doen die nodig zijn om te blijven bestaan of verder te groeien.

Ontdek onze spaarvergelijker die u helpt bij het vergelijken van spaarrekeningen en ontdek uw optimale spaaropbrengst.