Afbeelding
Man aan het werk met elektrische schroevendraaier naast een hondje

Is uw woning toe aan renovatie? Zo spaart u ervoor

Santander Consumer Bank
18/10/2021
3 minuten

Wie een eigen woning heeft kunnen kopen, staat vaak nog maar aan het begin van het avontuur. Veel huizen en appartementen kunnen best wat opknapwerk gebruiken. We geven vier cruciale stappen om – ondanks de vaste kosten en uitgaven – toch te sparen voor een renovatie.

Stap 1: Stel een spaardoel in

Zorg er eerst en vooral voor dat u een duidelijk beeld hebt van de totale kosten die bij uw woningrenovatie komen kijken. Welke materialen wilt u gebruiken? Waarop kunt u eventueel besparen? Wat kunt u zelf doen en waarvoor hebt u professionele hulp nodig? Wat is de gewenste termijn waarbinnen de werken af moeten zijn en over hoeveel tijd kunt u dus uw spaardoel spreiden? Met andere woorden: hoeveel geld zal u in de komende periode in totaal uitgeven aan de renovatie? Vergeet ook zeker niet om bij verschillende aannemers een offerte op te vragen en de prijs te vergelijken.

Stap 2: Beheer uw maandbudget

Op basis van uw project stelt u een maandelijkse vaste spaaropdracht in. Hou uiteraard voldoende geld over om comfortabel te leven. Er kunnen zich bovendien altijd onverwachte kosten voordoen. Schrijf daarom ook een maand – of enkele maanden – lang alles op wat u uitgeeft. Verdeel die uitgaven in categorieën: essentiële uitgaven (facturen, hypotheek, boodschappen), plezier (restaurantbezoek, theater), kledij, enzovoort. Vergelijk uw uitgaven met uw inkomsten en bereken zo hoeveel u elke maand overhoudt om te sparen. 

Stap 3: Bekijk uw opties

Houdt u onvoldoende geld over per maand om uw spaardoel tijdig te bereiken? Ga na waar u kunt snoeien om toch volgens plan uw droomhuis op te bouwen. Vaak weten mensen niet eens hoeveel ze exact uitgeven per maand én zijn er vaak goedkopere alternatieven voor diensten waarvoor ze zijn ingeschreven. Kijkt u echt vaak naar uw favoriete streamingdienst – en haalt u daar eigenlijk energie uit? Gaat u nog fitnessen met dat abonnement? Daag uzelf ook uit: probeer een maand lang niet op restaurant te gaan of geen nieuwe kledij te kopen. Kies één dag per week waarop u niets uitgeeft. Vele kleine inspanningen maken een groot verschil. 

Wie meer verdient, kan uiteraard ook meer sparen. Probeer die promotie te scoren op het werk of vraag uw baas om extra uren. Of wat dacht u van freelancewerk naast uw vaste job? Een bijberoep kan voor een mooie bron van extra inkomsten zorgen. 

Stap 4: Open een renovatiespaarrekening

Om het overzicht te bewaren, kunt u een aparte spaarrekening openen om specifiek te sparen voor uw woning. Zo komt u minder snel in de verleiding om uw spaargeld voor andere doelen te gebruiken en kunt u een doorlopende opdracht gebruiken om automatisch elke maand geld opzij te zetten. Kies daarbij meteen een gratis spaarrekening die bij u past.

Bekijk tot slot ook regelmatig de stand van zaken. Bent u nog op de goede weg? Is het bedrag op uw spaarrekening in overeenstemming met wat u hoopte te sparen binnen een bepaalde periode? Blijf uw uitgaven kritisch bekijken. Nogmaals: als u ergens kunt besparen, dan komt u sneller tot bij uw spaardoel. Trek hier een halfuurtje per week voor uit. Dat is op zich niet veel moeite als het gaat om het bouwen van uw droomwoning. 

Van sparen een gewoonte maken? Deze 5 eenvoudige tips zetten u op weg.