Afbeelding
Couple moving in

5 eenvoudige tips om van sparen een gewoonte te maken

Santander Consumer Bank
05/02/2019
2 minuten

Als u meer geld wilt sparen, zijn er enkele dingen die u kunt doen om van sparen een gewoonte te maken.

Het belangrijkste dat u moet begrijpen is dat u zelfs resultaten kunt bereiken door zo vaak mogelijk kleine bedragen opzij te zetten. De traditionele methode om ‘€ X’ per maand te sparen is doeltreffend maar kan uw verwachtingen beperken.

Daarom is het beter om uw uitgaven en spaargeld op een nieuwe manier te benaderen.

1. Beperk uw kosten

U kunt extra geld sparen door lang houdbare goederen in bulk te kopen in de supermarkt. Ook goedkopere merken kunnen de rekening beperken. Als u bereid bent om naar een goedkopere supermarkt te gaan, kunt u veel geld besparen tijdens uw wekelijkse boodschappen. Dat geld kunt u gebruiken voor uw toekomst.

2. Plan uw maaltijden op voorhand en gooi minder eten weg

Elk jaar verspillen we in de EU ongeveer 88 miljoen ton voedsel. Volgens het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Commissie stemt dat overeen met kosten van maar liefst € 143 miljard. Een deel daarvan kan bij uw spaargeld terechtkomen.

Plan daarom uw maaltijden op voorhand en koop alleen wat u nodig hebt voor de komende week. Zo moet u minder eten weggooien en spaart u geld.

3. Zet opzij wat u kunt, wanneer u kunt

Als u de muntstukken die uw portefeuille te zwaar maken thuis in een flesje deponeert, kunt u mettertijd een mooi bedrag verzamelen. U zult amper merken dat u het doet en u kunt al snel honderden euro’s bijeenbrengen.

Wilt u het formeler maken? Stel een maandelijkse overschrijving in op de dag dat uw salaris wordt uitbetaald. Zo komt er telkens een bedrag op uw spaarrekening voordat u merkt dat het verdwenen is.

4. Gebruik een spaarapp om uw budget te doen groeien

Er is tegenwoordig een app voor de meeste dingen, en sparen is geen uitzondering. U kunt budgetteerapps gebruiken die u helpen uw besteedbaar inkomen te doen groeien. Er is zelfs een app die u helpt om reservecash naar uw spaarrekening te versluizen zonder dat u er iets voor hoeft te doen. Bekijk zeker eens op welke manier Astra: Automated Savings, Savings goals van MoneyBudgie en Moneyboard u kunnen helpen.

5. Genereer extra cash

We hebben allemaal spullen die we niet meer gebruiken. Verkoop ze op een website zoals ebay.be en schrijf het geld over op uw spaarrekening. U zou ook wat extra uren kunnen proberen te werken, indien mogelijk, om zo het bedrag te verhogen dat u op uw spaarrekening kunt zetten.

Als u creatiever wilt zijn en over een vaardigheid beschikt, zoals bakken of doe-het-zelven, probeer die vaardigheid dan te verkopen voor extra geld of doe aan ‘ruilhandel’ zodat u een dienst kunt krijgen zonder geld te betalen. Zoek mensen in de buurt die vaardigheden willen ruilen zodat u cash kunt sparen.

Als u zoveel inspanningen levert om geld te sparen, is het belangrijk dat u de juiste rekening kiest voor uw spaargeld. Bekijk onze interessante spaaroplossingen.