Afbeelding
Couple moving in
5 eenvoudige tips om van sparen een gewoonte te maken
Santander Consumer Bank
05/02/2019
2 minuten

Als je meer geld wilt sparen, zijn er enkele dingen die je kunt doen om van sparen een gewoonte te maken.

Het belangrijkste dat je moet begrijpen is dat je zelfs resultaten kunt bereiken door zo vaak mogelijk kleine bedragen opzij te zetten. De traditionele methode om ‘€ X’ per maand te sparen is doeltreffend maar kan je verwachtingen beperken.

Daarom is het beter om je uitgaven en spaargeld op een nieuwe manier te benaderen.

1. Beperk je kosten

Je kunt extra geld sparen door lang houdbare goederen in bulk te kopen in de supermarkt. Ook goedkopere merken kunnen de rekening beperken. Als je bereid bent om naar een goedkopere supermarkt te gaan, kun je veel geld sparen tijdens je wekelijkse boodschappen. Dat geld kun je gebruiken voor je toekomst.

2. Plan je maaltijden op voorhand en gooi minder eten weg

Elk jaar verspillen we in de EU ongeveer 88 miljoen ton voedsel. Volgens het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Commissie stemt dat overeen met kosten van maar liefst € 143 miljard. Een deel daarvan kan bij jouw spaargeld terechtkomen.

Plan daarom je maaltijden op voorhand en koop alleen wat je nodig hebt voor de komende week. Zo moet je minder eten weggooien en spaar je geld.

3. Zet opzij wat je kunt, wanneer je kunt

Als je de muntstukken die je portefeuille te zwaar maken thuis in een flesje deponeert, kun je mettertijd een mooi bedrag verzamelen. Je zult amper merken dat je het doet en je kunt al snel honderden euro’s bijeenbrengen.

Wil je het formeler maken? Stel een maandelijkse overschrijving in op de dag dat je salaris wordt uitbetaald. Zo komt er telkens een bedrag op je spaarrekening voordat je merkt dat het verdwenen is.

4. Gebruik een spaarapp om je budget te doen groeien

Er is tegenwoordig een app voor de meeste dingen, en sparen is geen uitzondering. Je kunt budgetteerapps gebruiken die je helpen je besteedbaar inkomen te doen groeien. Er is zelfs een app die je helpt om reservecash naar je spaarrekening te versluizen zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Bekijk zeker eens op welke manier Astra: Automated Savings, Savings goals van MoneyBudgie en Moneyboard je kunnen helpen.

5. Genereer extra cash

We hebben allemaal spullen die we niet meer gebruiken. Verkoop ze op een website zoals ebay.be en schrijf het geld over op je spaarrekening. Je zou ook wat extra uren kunnen proberen te werken, indien mogelijk, om zo het bedrag te verhogen dat je op je spaarrekening kunt zetten.

Als je creatiever wilt zijn en over een vaardigheid beschikt, zoals bakken of doe-het-zelven, probeer die vaardigheid dan te verkopen voor extra geld of doe aan ‘ruilhandel’ zodat je een dienst kunt krijgen zonder geld te betalen. Zoek mensen in de buurt die vaardigheden willen ruilen zodat je cash kunt sparen.

Als je zoveel inspanningen levert om geld te sparen, is het belangrijk dat je de juiste rekening kiest voor je spaargeld.