Afbeelding
Euromuntstukken en -geldbriefjes in een open hand

Sparen is zinvol, zeker met een bescheiden inkomen

Santander Consumer Bank
23/09/2021
5 minuten

Een spaarrekening, dat is toch enkel voor mensen met hoge inkomsten? Vaak denken mensen met een lager inkomen dat sparen niet voor hen is weggelegd. Klopt niet: sparen is voor iedereen zinvol. In deze blog vindt u 5 redenen waarom sparen een goede beslissing is voor elk inkomen.

1. Sparen is gratis

Als klant hoeft u niets te betalen voor uw spaarrekening. Voor andere types bankrekeningen is dit vaak wel het geval. Ziet u een interessante spaarrekening, maar vraagt de bank om bij die spaarrekening ook een zichtrekening te openen? Hou dan rekening met de openings- en beheerskosten van die zichtrekening die u misschien niet eens gaat gebruiken. Wie helemaal gratis wil sparen, gaat dus best op zoek naar een oplossing waar geen overbodige kosten of extra verplichtingen aan verbonden zijn.

2. Ook kleine bedragen sparen is zinvol

Op sparen staat geen minimumbedrag. Sparen verschilt daarin fundamenteel van beleggen. Aan een belegging zijn instapkosten verbonden en de opbrengsten van een belegging worden ook belast. Wie slechts een klein bedrag belegt, moet er dus rekening mee houden dat er op het einde van de rit mogelijk niet veel rendement meer overblijft. Wie daarentegen een klein bedrag spaart, benut elke eurocent van dat bedrag.

3. Spaargeld is altijd beschikbaar

Een uitzonderlijke kans waarvoor u snel geld nodig hebt? Uw spaargeld kan op elk moment opgevraagd worden, zonder bijkomende kosten. Dat is minder vanzelfsprekend als u spaart op een termijnrekening met een vaste looptijd. Spaart u met een beleggingsfonds? Dan brengt een plotse beëindiging van uw deelname het rendement van uw investering in het gedrang.

4. Sparen kan op uw eigen ritme

De ene maand is de andere niet. Soms blijft er aan het einde van de maand nog een mooi bedrag over, soms lukt het maar net om de eindjes aan elkaar te knopen. Het voordeel van een spaarrekening is dat er geen verplichting aan verbonden is. Een spaarrekening geeft u dus de vrijheid te sparen wanneer het u uitkomt. 

5. Sparen is kiezen voor zekerheid

U wordt tijdelijk werkloos? Uw wasmachine gaat plots stuk? Spaargeld zorgt voor een financieel vangnet op moeilijke momenten. Financiële experten raden aan om een bedrag ter waarde van drie tot zes maanden loon als reserve achter de hand te houden. Door regelmatig wat geld over te schrijven naar een spaarrekening, bouwt u stap voor stap deze buffer op. Laat u het geld op een betaalrekening staan, dan is de kans veel groter dat u het alsnog uitgeeft.

Overtuigd van het belang van een spaarrekening? Ontdek hoe u kan sparen als een pro of maak een spaarsimulatie aan de hand van enkele online tools.