Afbeelding
Man, vrouw en jongetje in de auto

Kies een spaarrekening die bij u past

Santander Consumer Bank
23/09/2021
4 minuten

Welke spaarrekening bij u past, hangt af van verschillende factoren. Wat zijn uw spaardoelen? Op welke termijn wilt u sparen? En voor welk bedrag? Wij helpen u een handje om de juiste spaarkeuze te maken.

De factoren om de juiste spaarrekening te kiezen, hangen nauw samen met de huidige periode in uw leven. Bent u net afgestudeerd? Dan bent u wellicht nog niet bezig met sparen voor uw pensioen. Bent u een werkende moeder met een drukke loopbaan? Dan heeft u wellicht andere prioriteiten dan iemand die spaart voor een wereldreis. Maak kennis met onze vijf vrienden, hun specifieke levensfase en behoeften, én de spaarrekening die het best bij hen past. 

Samir (19) 

Deze enthousiaste tiener uit Elsene droomt ervan om na de coronacrisis opnieuw de festivalweides te bestormen, onder het motto ‘hoe vaker, hoe liever’. De centen die de student informatica in het weekend bijeen werkt in de lokale bakkerij zet hij integraal opzij. Zodra het weer kan, zal Samir dat geld gebruiken om tickets, een tent, drankbonnetjes en T-shirts van zijn favoriete bands te kopen.

Samir kiest voor een klassieke spaarrekening met een laag rendement omwille van zijn spaargedrag op korte termijn. In ruil is hij erg flexibel om snel en zonder moeite zijn geld op te nemen. Met de rente die zijn spaarrekening heeft opgebracht, kan hij alvast wat extra festivalpintjes bestellen.

Aline (25)

Afgestudeerd als psychologe heeft de Gentse Aline al enkele weken op haar eerste job achter de rug. Ze is ondertussen op zoek naar een eigen stekje. Het enige probleem: de twintiger geeft haar loon te vlot uit aan zaken die ze in principe niet nodig heeft. Zo spaart ze minder dan eigenlijk nodig is om op korte termijn alleen te kunnen gaan wonen. 

Aline kiest voor een spaarrekening met kennisgeving voor geldopname. Zo moet ze steeds op voorhand aangeven dat ze geld wil afhalen. Aline zet maandelijks hetzelfde bedrag op die spaarrekening met permanente opdracht. De drempel om het geld snel af te halen, helpt haar om genoeg te sparen om de vereiste huurwaarborg voor haar eigen appartementje te betalen.

David (30) 

Deze vlijtige winkelbediende uit Doornik droomt samen met zijn vriendin van een groot gezin. De centjes die ze niet sparen, gaan naar de verbouwingswerken van hun huis. Het koppel spaart maandelijks een mooi bedrag bijeen, met oog op de langere termijn. Als alles goed gaat, zullen ze over vijf jaar een grotere wagen nodig hebben voor eventuele babyspullen bij een gezinsuitbreiding. 

David en zijn vriendin kiezen voor een gereglementeerde spaarrekening met een hogere getrouwheidspremie: zo wordt sparen over meerdere jaren interessanter, met bijhorend belastingvoordeel en zonder risico’s. 

Sabine (41) 

De Hasseltse Sabine wil volgend jaar op wereldreis. De alleenstaande loketbediende wil haar geld wel wat doen groeien, maar zonder zich te wagen aan investeringen en beleggingen die risico’s met zich meebrengen.

Sabine spaarde haar geld de voorbije vijf jaar via een niet-gereglementeerde spaarrekening die een aantrekkelijke rente had bij het openen ervan. Nu is die optie niet langer interessant: ze kiest voor een gereglementeerde spaarrekening met hogere getrouwheidspremie en zonder dat ze roerende voorheffing moet betalen.

Marc (65) 

Marc staat voor zijn welverdiende pensioen. De Luikenaar en zijn vrouw hebben een mooi bedrag bijeen gespaard. Hun huis is afbetaald en ze willen stelselmatig wat geld aan de kant zetten voor hun kleinkinderen. 

Marc en zijn vrouw kiezen voor een gereglementeerde spaarrekening op twee namen. Zo wordt het bedrag dat beschermd is door het depositogarantiefonds verdubbeld. Ze genieten van een getrouwheidspremie voor de komende jaren en behouden de controle over hun spaargeld. Het spaargeld geven ze aan hun oogappels wanneer ze dat zelf wensen.

Ontdek de spaarrekeningen van Santander en hun mogelijkheden.