Afbeelding
Oudere man heeft zijn arm om een oudere vrouw geslagen

Met pensioen? Fris uw spaardoelen op

Santander Consumer Bank
23/09/2021
3 minuten

Een welverdiend pensioen zorgt voor een pak extra vrije tijd om van het leven te genieten. De financiële keerzijde is dat u het maandelijks wellicht met wat minder moet doen. Een spaarbuffer opbouwen is dan niet zo evident. Met vernieuwde spaardoelen kunt u tegen die stroom in zwemmen.

Veel mensen die met pensioen gaan, kunnen gelukkig rekenen op een jarenlang opgebouwd extralegaal spaarpotje. Fijn, maar eenmaal u dat potje opent, stopt de groei ervan. Het blijft dus een goed idee om verder te sparen. 

Onderzoek

Toegegeven, een spaarbuffer aanleggen, en al zeker als u vanaf nu met uw pensioengeld moet rondkomen, is niet eenvoudig. Santander Consumer Bank deed vorig jaar een onderzoek naar het spaargedrag van Belgen tussen 18 en 70 jaar. De oudste deelnemers aan de enquête, in de leeftijdsgroep 55 tot 69 jaar, gaven aan het minst te sparen. Drie op de vijf personen in die leeftijdscategorie stelden dat ze in de daaropvolgende twaalf maanden ‘wellicht’ of  ‘zeker’ geen extra geld op hun spaarrekening zouden storten. 

Frustratie keren

In verhouding: vier op de vijf respondenten binnen de jongste leeftijdscategorie (18 tot 24 jaar) zeiden dat ze de daaropvolgende twaalf maanden ‘wellicht’ of ‘zeker’ zouden bijsparen. Een deelnemer op drie gaf in het onderzoek aan zich gefrustreerd te voelen over het eigen spaargedrag. Een gevoel dat versterkt naarmate de respondenten ouder zijn. Met vernieuwde spaardoelen kunt u dat ontevreden gevoel omkeren. Hier zijn alvast vijf mogelijke spaardoelen voor als u met pensioen gaat.

1. Sparen voor uw (klein)kind

Stel: u wordt grootouder op uw 65 en wil de komende 20 jaar een spaarpotje aanleggen voor uw oogappel. Met een spaarrekening aan een aantrekkelijk rendement bij Santander Consumer Bank geeft u uw kleinkind een mooi potje om mee te starten in het leven. Goed voor uw eigen voldoening – uw spaargeld heeft gerendeerd met een nobel doel – én voor de band met uw kleinkind, dat u ongetwijfeld dankbaar zal zijn. 

Op een slimme manier sparen voor uw kleinkind? Download onze gratis e-books 'sparen voor (klein)kinderen'.

2. Een kangoeroewoning bouwen

Steeds meer mensen stappen over op cohousing. Een van de mogelijkheden is een kangoeroewoning. Daarbij breidt u uw woning uit met een tweede, kleinere wooneenheid. Gaat u met pensioen en maakt u zich zorgen over uw oudste dag? Dan is zo’n woning waarbij uw kinderen erg dichtbij wonen een geruststellend idee. Als u nu rendabel spaart, maakt u die droom misschien sneller waar dan u nu voor mogelijk houdt. Onthoud ook: hoe vroeger u eraan begint, hoe hoger uw uiteindelijke opbrengst.

3. Onzekere tijden opvangen

Het onderzoek legde nog een opvallende statistiek bloot. De helft van alle ondervraagden gaf aan door corona niet te beleggen in aandelen en is dus extra voorzichtig. Het spaarboekje is een veilige thuishaven voor uw spaargeld, met een gewaarborgd bedrag van 100.000 euro per persoon en per bank. Bovendien blijft uw geld op elk moment vrij beschikbaar, zonder kosten.

4. De wereld zien

U hebt het ongetwijfeld verdiend: de wereld zien – of toch enkele stukken ervan – na een lange carrière op de werkvloer. Nu we met de coronavaccins stilaan weer wat hoop mogen koesteren op een iets vrijere wereld, droomt u misschien al van een avontuurlijke cruise naar een of ander tropisch eiland. Vat uw pensioen aan met dit spaardoel voor ogen: als u 5 jaar lang maandelijks 100 euro spaart vanaf uw 65ste, dan viert u uw 70ste verjaardag met een cocktail in de hand op de bestemming van uw dromen.

5. Sparen voor het woonzorgcentrum

Het is niet meteen de fijnste gedachte, maar voor veel mensen is een verhuis naar een woonzorgcentrum op een bepaald moment de beste oplossing. U wilt niet dat uw familie mee die kosten moet opvangen? Dan zet u zelf best wat geld opzij, op een betrouwbare plaats.  Zo kan u later verhuizen naar een fijne plek waar u uzelf extra in de watten kunt laten leggen. Met een mooie spaarpot hebt u alvast een prima troef in handen.

 

Santander Consumer Bank biedt rendabele spaarrekeningen aan die in elke levensfase en voor elk spaarbedrag een meerwaarde kunnen betekenen. Informeer u voldoende en vergelijk regelmatig de verschillende spaarrekeningen. Met behulp van de online spaarvergelijker van Santander Consumer Bank vergelijkt u snel en gemakkelijk elke Belgische spaarrekening, zodat u een spaarrekening vindt die bij u past. De spaarrentes worden dagelijks geactualiseerd. Zo bent u zeker van de correcte informatie.

Ontdek de online spaarrekeningen van Santander Consumer Bank.