Afbeelding
Mensen kijken naar statistieken op een tablet

Sparen of beleggen? En waarom niet allebei?

Santander Consumer Bank
23/09/2021
3 minuten

Sparen, dat is toch minder interessant dan beleggen? Ja en nee. Het klopt dat het rendement van een belegging hoger kan liggen dan dat van een spaarrekening. Een spaarrekening zorgt dan weer voor meer stabiliteit. Er is geen tegenstelling tussen beiden: het is niet sparen óf beleggen, maar sparen én beleggen. Wat zijn de voordelen van deze combinatie?

Minder risico

Wie zijn geld verstandig wil beheren, legt best niet al zijn eieren in één mand. Het is verstandiger om uw geld over verschillende producten te spreiden. Een deel sparen en een deel beleggen is een populaire combinatie. Voor wie een wat groter vermogen heeft, kan investeren in vastgoed ook een interessante optie zijn.

Maar waarom is spreiden zo belangrijk? Stel dat u al uw spaargeld in aandelen investeerde en de aandelenkoers plots een duik neemt. Als u dan geld nodig hebt, moet u uw beleggingen met verlies verkopen. Wie een deel van zijn spaargeld op een spaarrekening zet, behoedt zichzelf voor dit risico.

Meer stabiliteit

Het rendement op een beleggingsportefeuille verschilt van jaar tot jaar. Dat is onvermijdelijk, aangezien de beurskoersen voortdurend stijgen en dalen. Ook de rentevoet van een spaarrekening kan schommelen, maar die schommelingen zijn klein. In het algemeen is het rendement van een spaarrekening dus veel stabieler dan dat van een belegging. 

Om uw totale rendement te berekenen, moet u de prestaties van uw beleggingen samentellen met wat uw spaargeld heeft opgebracht. Zo worden de soms hevige schommelingen op de markten deels uitgevlakt door de stabiele en veilige prestaties van uw spaarboekje.

Steeds geld beschikbaar

Interessante aandelenkoersen na een crash op de beurs? Een fijn vakantiehuisje aan zee? Als u wat geld achter de hand houdt op een spaarrekening, kan u inspelen op opportuniteiten die zich plots aanbieden. Een groot voordeel van een spaarboekje is dat uw geld altijd onmiddellijk beschikbaar is. Zo moet u geen kansen laten schieten omdat uw geld ergens vast staat. 

Hoeveel spaargeld binnen een beleggingsstrategie?

Overtuigd dat sparen een belangrijke rol speelt in uw beleggingsstrategie? Dan rest er nog één belangrijke vraag: hoeveel spaart u best?  

Dat is een persoonlijke keuze en hangt af van een aantal factoren. Een eerste belangrijke maatstaf is uw risicoappetijt. Neemt u liever niet te veel risico en vindt u het vooral belangrijk om uw kapitaal te beschermen, dan zal uw spaarrekening een groter deel van uw portefeuille uitmaken. Een tweede factor is uw leeftijd. Hoe ouder u bent, hoe meer het aangewezen is wat extra veiligheid in te bouwen in uw portefeuille. De kans is dan doorgaans groter dat u een deel van uw geld zal moeten aanspreken, bijvoorbeeld om uw pensioen aan te vullen. 

Kies in ieder geval voor een spaarrekening die het best bij uw strategie past. Zo zijn er rekeningen die interessanter zijn als u vooral op lange termijn wil sparen, omdat ze een hogere getrouwheidspremie bieden. Andere rekeningen zijn dan weer rendabeler op korte termijn. De meeste banken bieden spaarrekeningen van beide soorten aan. Door verschillende rekeningen te vergelijken, kiest u voor de oplossing die best bij uw strategie past. 

Start u met sparen als deel van uw beleggingsstrategie? Bereken dan eerst het rendement van uw spaarrekening of ontdek de spaaroplossingen van Santander Consumer Bank.