Afbeelding
Vrouw met hand

Jongeren sparen wél doordacht

Santander Consumer Bank
20/08/2020
4 minuten

Jongeren zijn onwetend, onverschillig en niet met de toekomst bezig. Dat is althans hoe de rest van de wereld naar hen kijkt. Maar dat beeld blijkt lang niet te kloppen, zeker niet wanneer het over hun spaargedrag gaat. Sparen voor een huis, een reis of gewoon voor later: voor veel jongeren is sparen de belangrijkste financiële beslissing. Ze kiezen heel bewust voor een bepaalde bank en spaarrekening om hun spaardoel te bereiken.

“Verschillen zijn groter dan we dachten”

Charlotte (24) is vorig jaar afgestudeerd als kinesist. Ze werkt in een revalidatiecentrum, maar droomt van een eigen praktijk aan huis. Om dat huis te kunnen kopen, probeert ze met haar vriend een spaarpotje op te bouwen. “De ene maand lukt dat al beter dan de andere”, geeft ze toe. “Eigenlijk kijken we op het einde van de maand wat we overhouden en dat zetten we opzij.”

Ze willen liefst zo snel mogelijk een geschikt huis vinden. Maar eerst zullen ze zeker nog een paar jaar moeten sparen, want banken vragen vandaag meer eigen inbreng voor ze een lening geven. “We weten dat sparen door de lage rente niet veel opbrengt. Maar alle beetjes helpen, zeker als we nog een paar jaar sparen. We zijn daarom op zoek gegaan naar een spaarrekening die een hogere rente biedt dan de bank waar we al klant waren. Het was ons meteen duidelijk dat de verschillen tussen de banken groter zijn dan we dachten.”

“Veiligheid is voor mij het belangrijkste”

Als beginnende webdesigner leeft Thomas (22) van freelanceopdrachten. Over geld maakt hij zich weinig zorgen. Alleen over zijn pensioen is hij wel eens ongerust. “Ik ben niet zeker of onze generatie later nog een pensioen zal krijgen. Zeker als zelfstandige zal mijn pensioen laag zijn. Daarom ben ik zelf beginnen te sparen voor later”, legt hij uit.

“Ik ben niet zeker of onze generatie later nog een pensioen zal krijgen. Zeker als zelfstandige zal mijn pensioen laag zijn. Daarom ben ik zelf beginnen te sparen voor later.”

Online las hij over het pay yourself first-principe. “Het idee is dat je eerst geld voor jezelf opzijzet en dan pas andere betalingen en uitgaven doet.” Sindsdien schrijft Thomas aan het begin van elke maand een vast bedrag over naar zijn spaarrekening. “Ik plan op termijn een deeltje van dat geld te beleggen. Maar voorlopig wil ik zeker een groot deel van mijn geld op een spaarrekening houden. Daar is het veilig en dat is voor mij het belangrijkste.”

“Ik wil weten wat er met mijn geld gebeurt”

Mariana (19) heeft nog twee jaar te gaan tot ze afstudeert als lerares lager onderwijs. Daarna wil ze graag een jaar op reis naar Peru. “Mijn vader is er geboren, maar ik ben er zelf nog maar één keer geweest. Ik wil er rondtrekken om de mensen en de cultuur beter te leren kennen. En ik wil er een paar maanden werken in een schooltje om werkervaring op te doen.”

Om haar droom te realiseren, werkt ze deze zomer in een supermarkt. Elk weekend springt ze ook bij in een restaurant. “Ik probeer de helft van dat geld te sparen voor mijn reis. Ik heb er een aparte spaarrekening voor geopend bij een bank waar ik nog geen klant was. Daarover heb ik goed nagedacht. Ik vind het belangrijk te weten wat er met mijn geld gebeurt. Ik heb daarom gekozen voor een bank die veel investeert in projecten in de regio waar ik op reis wil.”

“Minder verleiding om mijn geld uit te geven”

Nathan (21) was helemaal klaar voor wat de zomer van zijn leven moest worden. “Ik had ervoor gekozen om dit jaar niet op reis te gaan. In plaats daarvan zou ik met een groepje vrienden de beste muziekfestivals van het land afschuimen. Om genoeg geld bijeen te sparen, heb ik de voorbije winter flink wat opofferingen moeten doen.”

Maar toen brak de coronacrisis uit en gingen alle grote events op de schop, ook de zomerfestivals. “Het enige voordeel van de lockdown was dat ik nog extra veel heb gespaard in die periode, omdat ik toch geen geld kon uitgeven”, lacht Nathan. Ondertussen heeft hij een mooi bedrag bijeengespaard, dat hij graag wil houden voor volgend jaar. Alleen geeft hij soms makkelijk geld uit. “Ik heb online een spaarrekening geopend bij een bank waar ik geen zichtrekening heb. Zo kom ik hopelijk minder snel in de verleiding om mijn geld toch uit te geven.”

“Ik spaar met een duidelijk doel voor ogen”

Toen ze 18 werd, ging Estelle (20) meteen aan de slag bij een producent van raamprofielen. “Ik wilde zo snel mogelijk op eigen benen staan. Daarom heb ik toen beslist om mijn school niet af te maken”, vertelt ze. Ondertussen heeft ze spijt van haar keuze. Via afstandsonderwijs heeft ze alsnog haar diploma van de middelbare school gehaald. En volgend jaar wil ze graag een opleiding tot verpleegkundige starten. “Ik wil voor mensen zorgen”, zegt ze overtuigd.

“Ik sta op mijn onafhankelijkheid. Ik wil mijn studies dan ook volledig zelf betalen. Daarom ben ik nu aan het sparen.” Estelle opende speciaal een nieuwe spaarrekening die ze ‘mijn studiegeld’ heeft gedoopt. “Ik wil dat dit geld echt apart staat. Niet alleen op een andere rekening, maar ook bij een andere bank. Zo heb ik een goed overzicht, want ik spaar met een duidelijk doel voor ogen.”

Net als deze jongeren een duidelijk spaardoel voor ogen? Start vandaag nog met sparen.