Afbeelding
Sparen op welke naam

Sparen voor uw kleinkind: een spaarrekening op eigen naam of op naam van het kind?

Santander Consumer Bank
12/03/2020
5 minuten

Wilt u als grootouder een spaarrekening openen om later de kleinkinderen een duwtje in de rug te geven? Prima plan! Informeer u wel goed voor u een rekening opent, er zijn namelijk enkele aspecten waar u rekening mee moet houden. We sommen de belangrijkste op.

De belangrijkste vraag die u zich op voorhand moet stellen is: op wiens naam open ik de spaarrekening? We lijsten de verschillende mogelijkheden even op.

Een spaarrekening op naam van uw kleinkind

Het lijkt evident dat de spaarrekening waarop u spaart voor uw kleinkind, ook op naam van uw oogappel staat. Als grootouder kunt u echter geen rekening openen op naam van een minderjarige, dat kan enkel door de wettelijke voogd – meestal zijn dit de ouders.

Besluit u om samen met de ouders een rekening op naam van uw kleinkind te openen? Dan zijn er twee punten waar u zeker rekening mee moet houden:

  • Stort u een bedrag op de spaarrekening die op naam van uw kleinkind staat, dan kunt u dat geld er niet meer afhalen. Uw kleinkind krijgt vanaf zijn 18de verjaardag toegang tot de rekening en kan het geld besteden hoe hij dat wil.
  • Een spaarrekening openen op naam van uw kleinkind kan niet zonder de handtekening van de officiële voogd. In de meeste gevallen zijn dit de ouders. Als voogd hebben zij steeds toegang tot de spaarrekening van hun kinderen. Ze mogen het geld wel alleen maar afhalen als ze het nodig hebben voor de zorg voor uw kleinkind.

Kortom, een rekening openen op naam van uw kleinkind betekent dat u eigenlijk niet langer de controle hebt over het geld dat u spaart.

Een rekening openen op naam van uw kleinkind betekent dat u eigenlijk niet langer de controle hebt over het geld dat u spaart.

Een spaarrekening voor uw kleinkind op uw naam

Een spaarrekening op uw eigen naam openen en daarop het spaargeld voor uw kleinkind storten, is dan een veiligere optie. Deze mogelijkheid brengt inderdaad wat voordelen met zich mee: u blijft eigenaar van het gespaarde bedrag en u kiest zelf wanneer u het aan uw kleinkind schenkt. Het nadeel van deze optie is wel dat, in het geval u plots zou overlijden, het niet zeker is dat het geld bij uw kleinkind terecht komt. Het bedrag dat op de spaarrekening staat, wordt deel van de erfenis en uw kinderen en kleinkinderen zullen dus erfbelasting moeten betalen om het bedrag in handen te krijgen.

Een spaarrekening met derdenbeding

Sommige banken bieden ook nog een tussenoplossing aan: een spaarrekening met derdenbeding. Bij deze soort spaarrekening opent u een rekening op eigen naam, maar duidt u daarnaast nog een derde begunstigde aan (in dit geval is dit dus het kleinkind). U bepaalt wanneer deze derde begunstigde eigenaar van de rekening wordt. Dat kan op zijn 18de verjaardag zijn, maar ook pas wanneer uw kleinkind bijvoorbeeld 30 geworden is. Zolang u eigenaar bent van de rekening, kunt u deze periode aanpassen en behoudt u de volledige controle over het geld. Let wel: niet alle banken bieden deze optie aan.

Sparen voor uw kleinkinderen? Met de hulp van Santander Consumer Bank!

Er zijn vandaag zoveel mogelijkheden om te sparen voor uw kleinkinderen. Welke optie brengt het meeste op en wat is de veiligste manier? Santander Consumer Bank vat het allemaal samen in één handig boekje.

Download ons e-book over sparen voor kleinkinderen