Afbeelding
Sparen voor kind en kleinkind

Een spaarrekening voor uw kind: het antwoord op enkele veelgestelde vragen

Santander Consumer Bank
12/03/2020
4 minuten

Veel ouders en grootouders openen na de geboorte een spaarrekening op naam van hun (klein-)kind. Maar wie is de eigenaar van het geld dat op die rekening staat? En mag dit geld gebruikt worden voor de opvoeding van de kinderen? We beantwoorden enkele veelgestelde vragen.

Ik wil verhinderen dat mijn kind al zijn spaargeld verbrast als hij 18 jaar wordt. Wat kan ik doen?

Als u wilt vermijden dat uw kind op zijn 18de eigenaar wordt van het geld dat u voor hem gespaard hebt, dan is het beter om geen rekening op zijn naam te openen.

Een alternatief hiervoor is een spaarrekening met derdenbeding, waarbij u zelf bepaalt op welke leeftijd de rekening wordt overgedragen aan uw kind. U kunt ook een rekening op uw eigen naam openen en het spaargeld schenken wanneer u dat wilt. Nadeel van deze laatste optie is wel dat, stel dat u plots zou sterven, uw zoon of dochter erfbelasting moet betalen op het geld dat u gespaard hebt.

We willen een verre reis maken. Mag ik het geld op de spaarrekeningen van mijn kinderen hiervoor gebruiken?

Ouders hebben weliswaar toegang tot de spaarrekeningen van hun kinderen, maar mogen het geld op deze rekeningen niet zomaar gebruiken. De wet zegt dat u als ouder enkel geld van de spaarrekeningen van uw kinderen mag afhalen en gebruiken voor zaken die in het belang van het kind zijn, zoals het betalen van studies. Een verre reis betalen wordt niet toegelaten, tenzij u als ouder hiervoor de toestemming krijgt van de vrederechter. Als blijkt dat er geld verdwenen is van hun spaarrekening, dan kunnen kinderen op hun 18de hiervoor naar de rechtbank stappen.

Ouders hebben weliswaar toegang tot de spaarrekeningen van hun kinderen, maar mogen het geld op deze rekeningen niet zomaar gebruiken.

Word ik belast op het spaargeld van mijn kinderen?

Interesten op een spaarrekening worden beschouwd als inkomsten uit roerende goederen, en daar moet u belasting (‘roerende voorheffing’) op betalen. De interesten op de spaarrekeningen van uw kinderen worden door de fiscus meegeteld en kunnen dus ook belast worden.

Spaart u op een gereglementeerde spaarrekening en ligt de som van de interesten van al uw spaarrekeningen lager dan 990 euro (1980 euro als u getrouwd bent of wettelijk samenwoont – geldig voor inkomsten in 2020), dan wordt u echter vrijgesteld en hoeft u hierop geen roerende voorheffing te betalen. Een interest hoger dan dit bedrag wordt op een gereglementeerde spaarrekening belast tegen een verlaagd tarief van 15%.

Op een niet-gereglementeerde spaarrekening geldt dit fiscaal voordeel niet en betaalt u 30% belastingen op uw volledige interest.

Onze scheiding verloopt niet vlot. Hoe zorg ik ervoor dat mijn ex-partner de spaarrekening van onze kinderen niet plundert?

Beide ouders kunnen geld afhalen van de spaarrekening van hun kinderen, zonder toestemming van de andere ouder. Belandt u in een situatie waarin u de andere ouder niet meer vertrouwt? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de bank. Als de bank gewaarschuwd wordt, dan kan uw ex-partner enkel geld afhalen met uw toestemming. Verliest uw ex-partner het ouderlijk gezag? Dan heeft hij ook geen toegang meer tot het geld van uw kroost.

Sparen voor uw kinderen? Met de hulp van Santander Consumer Bank!

Er zijn vandaag zoveel mogelijkheden om te sparen voor uw kinderen. Welke optie brengt het meeste op en wat is de veiligste manier? Santander Consumer Bank vat het allemaal samen in één handig boekje.

Download ons e-book over sparen voor kinderen