Afbeelding
Vrouw op tablet

Rentes op spaarrekeningen vergelijken: de moeite of niet?

Santander Consumer Bank
29/05/2024
3 minuten

Dat Belgen spaarders zijn, blijkt elk jaar opnieuw uit het recordbedrag dat ze gezamenlijk op hun spaarrekeningen parkeren. Bovendien blijft het merendeel z’n bank trouw. Bent u ook honkvast? Of behoort u tot de groeiende categorie slimme spaarders die op een actieve manier spaaropbrengsten vergelijkt?

265 miljard euro. Dat gigantische bedrag stond eind 2023 op alle Belgische spaarboekjes samen. Voor de Belg is en blijft de spaarrekening een veilige en betrouwbare manier om financiële zekerheid op te bouwen. Geldt dat ook voor u? Daar is niks mis mee. Maar nóg beter is het om op zoek te gaan naar de beste voorwaarden voor uw spaargeld.

Aanzienlijke renteverschillen

Terwijl sommige spaarrekeningen zelfs vandaag nauwelijks 1% totale rente opleveren, brengen andere spaarrekeningen meer dan het dubbele op. Is dat voldoende om van spaarrekening, of zelfs van bank, te veranderen? Laten we het even concreet maken met een voorbeeld. Stel: u stort 10.000 euro op een spaarrekening die u 1% totale rente biedt. U laat dat bedrag gedurende twee jaar, samen met uw intrest, onafgebroken staan. Dat zal u na twee jaar 201 euro opleveren (100 euro het eerste jaar + 101 euro het tweede jaar). Stort u diezelfde 10.000 euro op een spaarrekening met een totale rente van 2,50%, dan brengt dat bedrag over dezelfde periode maar liefst 506,25 euro op (250 euro het eerste jaar + 256,25 het tweede jaar).

Voor een hogere rente kiezen, het loont

Als dit voorbeeld íets aantoont, is het dat vergelijken – en veranderen – wel degelijk loont. Enkel en alleen door voor een andere spaarrekening te kiezen, levert hetzelfde bedrag over dezelfde periode 305,25 euro meer op. Overstappen naar een spaarrekening met een betere rente heeft dus een grote impact op uw rendement. Bij Santander Consumer Bank hebben we voor elk spaardoel een geschikte spaarrekening: u kiest zelf of u de basisrente of de getrouwspremie het belangrijkst vindt. Bovendien vallen al onze spaarrekeningen onder de bescherming van het depositogarantiestelsel. Naast een mooi rendement, garanderen we u dus ook dat uw geld beschermd is, tot 100.000 euro per persoon.

 

Bereken uw spaaropbrengst