Afbeelding
spaarbuffer

Hoeveel spaargeld heb ik nodig? Tips van onze experts

Santander Consumer Bank
25/05/2020
3 minuten

De rente op spaarrekeningen staat momenteel erg laag. Het is verstandig om wat spaargeld opzij te zetten om onverwachte uitgaven te kunnen betalen. Hoeveel spaart u best per maand? En wanneer hebt u genoeg spaargeld? 

Een wagen die plots niet meer start of een dak dat lekt: onverwachte problemen kunnen soms veel geld kosten. Een spaarpotje zorgt ervoor dat u in dergelijke situaties niet meteen in de problemen komt.

Hoeveel spaargeld moet ik hebben?

Het bedrag dat u best op uw spaarrekening laat staan, hangt af van uw concrete situatie. Tweeverdieners zonder kinderen hebben een kleinere spaarbuffer nodig dan een alleenstaande ouder. Hebt u een eigen auto of bent u eigenaar van een huis of appartement? Voorzie dan een grotere reserve.

Wanneer heb ik genoeg spaargeld?

Financiële experts hanteren vaak de volgende regel: een veilige spaarbuffer bedraagt drie tot zes keer uw (gemeenschappelijke) maandloon.

Financiële experts hanteren vaak de volgende regel: een veilige spaarbuffer bedraagt drie tot zes keer uw (gemeenschappelijke) maandloon.

Bij een netto maandloon van 2.700 euro bedraagt een gezonde reserve 8.100 tot 16.200 euro. Uiteraard biedt een nog hoger bedrag extra comfort, maar dat is niet voor iedereen haalbaar.

Hoeveel moet ik maandelijks sparen?

U weet hoeveel spaargeld u best achter de hand houdt? Dan is het tijd om te berekenen hoeveel u maandelijks moet sparen. Ga hiervoor aan de slag met deze tools:

  • Gebruik de officiële spaarcalculator van Wikifin om te berekenen hoeveel u maandelijks moet sparen of hoeveel maanden u moet sparen om voldoende reserve te hebben.
  • Hou uw inkomsten en uitgaven gedetailleerd bij. Dat kan makkelijk in een app zoals Home Budget. U ziet snel hoeveel er elke maand overblijft om te sparen.
  • Ga op zoek naar de spaarrekening die best bij u past. Gebruik hiervoor de spaarvergelijker op onze website.

Santander Consumer Bank, uw partner bij het sparen

Start nu al met sparen en laat u niet verrassen door onverwachte omstandigheden. Ontdek de verschillende spaarmogelijkheden bij Santander Consumer Bank.

Leg nu uw spaarreserve aan