Afbeelding
Spaargeld

Hoeveel spaargeld moet u hebben?

Santander Consumer Bank
25/03/2024
3 minuten

Sparen is slim. Niet alleen om spaargeld te hebben als buffer voor onverwachte uitgaven, maar ook omdat spaarrekeningen weer meer opbrengen. Maar hoeveel spaart u dan het best per maand? En wanneer hebt u genoeg spaargeld?

Hoeveel spaargeld moet u dan hebben?

Het bedrag dat u het best op uw spaarrekening laat staan, hangt af van uw concrete situatie. Tweeverdieners zonder kinderen hebben een kleinere spaarbuffer nodig dan een alleenstaande ouder. In ieder geval legt u best een reserve aan, die op de specifieke situatie van uzelf of uw gezin is afgestemd.

Wanneer hebt u genoeg spaargeld?

Financiële experts hanteren vaak de volgende regel: een veilige spaarbuffer bedraagt drie tot zes keer uw (gemeenschappelijke) maandloon. Met andere woorden: als u netto 2.300 euro per maand verdient, bedraagt een gezonde reserve 6.900 tot 13.800 euro. Uiteraard biedt een nog hoger bedrag extra comfort, maar dat is niet voor iedereen haalbaar. Het best spaart u daarbij voor een concreet spaardoel, op basis van een concreet spaarplan. Dat maakt sparen namelijk makkelijker.

Hoeveel moet u sparen per maand?

U weet over hoeveel spaargeld u best beschikt? Dan is het tijd om te berekenen hoeveel u maandelijks moet sparen om dat doel te bereiken. Ga hiervoor aan de slag met deze tools:

  • Bereken met de officiële spaarcalculator van Wikifin hoeveel u opzij moet zetten per maand of hoeveel maanden u moet sparen om voldoende reserve te hebben.
  • Hou uw inkomsten en uitgaven gedetailleerd bij. Dat kan makkelijk in een app zoals Home Budget. Wat overblijft kan u opzij zetten om te sparen. Wilt u graag meer kunnen sparen, dan kan u hier ook zien op welke uitgaveposten u nog kunt besparen.
  • Ga op zoek naar de spaarrekening die het best past bij uw profiel en uw spaardoel. Gebruik hiervoor de spaarvergelijker op onze website.

Santander Consumer Bank, uw partner bij het sparen

Start nu al met sparen en laat u niet verrassen door onverwachte omstandigheden. Ontdek de verschillende spaarmogelijkheden bij Santander Consumer Bank.

Leg nu uw spaarreserve aan