Afbeelding
Living together

Samenwonen, samen sparen! Maar hoe pakt u het best aan?

Santander Consumer Bank
12/08/2022
3 minuten

U en uw partner denken erover na om samen onder één dak te gaan wonen? Of u woont al even samen, maar wil nu graag uw financiële situatie even onder de loep nemen? Vergeet dan zeker niet om na te denken over een gemeenschappelijk spaarrekening. Samen sparen zou koppels gelukkiger maken. Hoe komt dat en hoe start u met samen sparen?

Financiën: niet meteen het onderwerp waarover u met uw partner wil praten bij een romantisch diner. Uit onderzoek blijkt nochtans dat geld – naast vuile sokken – de grootste bron van conflicten vormt bij samenwonende koppels. De moeite waard om even bij stil te staan dus. 

Samen gelukkig sparen

Geld hoeft echter niet altijd voor kommer en kwel te zorgen in een relatie. Zo blijkt dat koppels met gemeenschappelijke rekeningen over het algemeen gelukkiger zijn. De voornaamste reden hiervoor is wellicht dat financiën delen van heel wat vertrouwen in elkaar getuigt. Met een gemeenschappelijke rekening geven partners elkaar toegang tot elkaars bezit, wat een duidelijk teken van vertrouwen is. 

Maar samen sparen blijkt niet enkel op relationeel gebied voor meer geluk te zorgen. Ook op financieel vlak zijn er voordelen. Wie samen met zijn partner spaart, gaat meestal op een meer verantwoorde manier met het spaargeld om. Grote beslissingen worden standaard eerst besproken, wat leidt tot minder impulsieve aankopen. Op die manier groeit het spaargeld op een gemeenschappelijke rekening vaak sneller aan dan dat op een individuele rekening. 

Samen sparen: hoe begint u eraan?

Overweegt u om samen met uw partner een gemeenschappelijke rekening te openen? Neem dan even tijd om een aantal zaken te bekijken en te bespreken. Deze tips helpen u alvast op weg:
 

1.     Ga het gesprek aan

Goede afspraken maken goede vrienden – en dat geldt zeker binnen een relatie. Voor u een gemeenschappelijke rekening opent is het belangrijk om een aantal zaken te bespreken. Hoeveel stort elke partner op de rekening? Wie beheert het geld? Spaart u voortaan alles samen of behoudt u een aparte persoonlijke rekening? Wat zijn de doelen waarvoor u wil sparen?

2.     Ga op zoek naar een rekening die bij u past

U beslist samen met uw partner waarvoor u spaart. Legt u nu al een spaarpotje aan om een huis te kopen over een paar jaar, of spaart u om later dit jaar een mooie reis te kunnen maken? Op basis van uw gemeenschappelijke spaardoel kan u op zoek gaan naar de spaarrekening die bij u en uw partner past. Zo geeft de ene rekening een mooiere opbrengst op lange termijn, terwijl andere rekeningen u een interessante rente geven als u uw spaargeld op korte termijn wil opnemen. 

3.     Bekijk uw hele financiële situatie 

Koppels die samen sparen, bouwen snel een flink spaarbudget op, zeker als u maandelijks een mooie som naar de gemeenschappelijke rekening overschrijft. Maar hoe berekent u die maandelijkse spaarsom? En bent u zeker dat u niet meer kan sparen? Er bestaan heel wat handige apps die u helpen om u hele financiële situatie in kaart te brengen. LearnVest helpt u bijvoorbeeld om budgetten op te stellen, onkosten op te volgen en concrete doelen voorop te stellen. Gebruikers die betalen voor de premiumversie worden zelfs persoonlijk ondersteund door een gecertificeerd financieel planner. Interessant dus voor koppels die hun spaargeld graag nog sneller zien aangroeien!

Klaar om de stap te zetten? Ontdek hier alles over interessante spaarrekeningen van Santander Consumer Bank voor u en uw partner.