Afbeelding
Man en vrouw wandelen hand in hand op de straat

Samen sparen: hoe pakt u dat slim aan?

Santander Consumer Bank
23/09/2021
3 minuten

Schuif wantrouwen aan de kant en maak plaats voor goede afspraken en transparantie. Enkel met de juiste ingesteldheid en het vermijden van ‘financieel overspel’ spaart u als koppel samen op een gezonde en zorgeloze manier. Onze handige tips zetten u alvast op weg.

Besluit u om samen met uw geliefde te sparen? Dan behoudt u met een gratis gemeenschappelijke spaarrekening van Santander Consumer Bank makkelijk het overzicht op de gezamenlijke spaarpot, én spaart u tegen een interessant rendement. Gehuwden die een gemeenschappelijke spaarrekening afsluiten, kunnen ieder apart transacties uitvoeren. Die regeling geldt ook voor wettelijk of feitelijk samenwonende koppels die elkaar een wederzijdse volmacht geven. Vertrouwen is dus hét sleutelwoord. We geven u enkele cruciale tips die u en uw partner het best naleven om discussies - of erger - te vermijden. 

  • Wees open en eerlijk met elkaar. Geld maakt niet gelukkig, maar er af en toe over praten is eenvoudigweg onontbeerlijk voor een gezonde relatie. Plan bijvoorbeeld maandelijks een geldgesprek in, dat bovendien geen uren hoeft te duren. Maak het gezellig, met een hapje en een drankje erbij en de laptop op schoot. Waarom zou het geen begin van een fijne traditie kunnen worden? Check samen de (gemeenschappelijke) rekeningen, toekomstige uitgaven en doelstellingen. En droom samen weg over jullie toekomstplannen met de spaarcenten. 
  • Leef afspraken na. Storten jullie maandelijks een vast bedrag op de gemeenschappelijke spaarrekening? Dan is het geen goed idee om daar plots zonder overleg mee te stoppen. Het vertrouwen zou anders een flinke deuk kunnen krijgen, met alle relationele gevolgen van dien.
  • Spreek af dat jullie beiden een rol vervullen in het financiële aspect, of ieder om de beurt. Ontfermt de een zich liever over de geldzaken dan de ander? Zorg er dan voor dat ook de ander regelmatig financiële poolshoogte neemt en kan nemen. Doe dat niet louter als vorm van controle, maar wel om allebei steeds op de hoogte te zijn van de stand van zaken. Het is ook fijn om als ‘meer gespecialiseerde partner’ de ander wegwijs te maken in budgettaire zaken. 
  • Dienen er zich onverwachte uitgaven aan? Praat erover met uw partner en zoek samen naar een oplossing waar u als koppel sterker uitkomt. Voelt u zich niet langer goed bij een eerder gemaakte afspraak, zoals het maandelijks afgesproken stortbedrag of de spaartermijn? Wees transparant met elkaar en probeer de noden aan te passen zodat u zich allebei goed voelt bij de financiële afspraken.
  • Vertrouw elkaar. Dat geldt eigenlijk voor alles in een relatie. Samen sparen is fijn, maar geldproblemen of geldruzies vermijdt u het best altijd. Koppels die tegen elkaar liegen over hun uitgaven, zoals stiekeme aankopen en geheime spaarrekeningen, plegen eigenlijk financieel overspel. Die vorm van bedrog kan net zo goed het einde van een relatie betekenen als fysiek overspel.

Laat u goed informeren als u een gemeenschappelijke spaarrekening bij Santander Consumer Bank wil openen.