Afbeelding
We zien 3 vrouwen vanaf de rug staan op een perron. De middelste vrouw heeft haar armen rond de schouders van de andere vrouwen.

De reis van uw dromen? Met deze spaartips maakt u hem waar

Santander Consumer Bank
18/10/2021
2 minuten

Droomt u al langer van een verre of luxueuze reis, maar vreest u hem nooit te kunnen betalen? Reisjournalist Nicolas Chartier onthult zijn budget- en spaartips voor de mooiste bestemmingen. Zo kunt u binnenkort misschien ook uw koffers pakken!

Nicolas Chartier schrijft al vijftien jaar reisreportages en -columns voor kranten en magazines. Tussen de reportages door trekt hij er graag op uit met zijn gezin. Al die reizen vragen een behoorlijk budget, maar daar heeft hij intussen oplossingen voor gevonden: “Veel mensen denken dat verre of dure reizen niet binnen hun mogelijkheden vallen. Maar dankzij een haalbaar spaarplan wordt uw droombestemming misschien wel bereikbaar.”

Bepaal uw reisbudget

Om uw droomreis waar te kunnen maken, moet u eerst en vooral weten hoeveel die gaat kosten. “Mijn reisbudget bestaat gewoonlijk uit vier grote uitgavenposten”, vertelt Nicolas. “De twee grootste uitgavenposten zijn meestal het verblijf en het vervoer, zowel naar de bestemming als ter plaatse. Om die te berekenen, gebruik ik vergelijkingssites. Voor de dagelijkse onkosten baseer ik me op de ervaringen van andere reizigers op forums en reisblogs. En tot slot bereken ik de onkosten die ik vooraf moet maken, zoals een reisverzekering, inentingen, paspoorten en reismateriaal.”

Druk de kosten

De kans is groot dat dit reisbudget behoorlijk hoog uitvalt. “Gelukkig bestaan er verschillende trucjes om het reisbudget gaandeweg weer naar beneden te halen”, onthult Nicolas. “Vergelijkingssites bieden niet altijd de beste prijzen. Zo heb ik al vaak een goedkoper verblijf kunnen boeken door een hotel rechtstreeks te vragen of ze onder het tarief van vergelijkingssites konden duiken. Of door zonder reservatie te vertrekken en ter plaatse te onderhandelen. Voor vluchten stel ik een prijsalarm in op vergelijkingssites en wacht op een koopje. Verder kan je ook behoorlijk wat besparen door op voorhand geld in te wisselen op een ogenblik waarop de lokale munteenheid erg laag staat.”

Spaarplan opstellen

Eens het reisbudget berekend is, stelt Nicolas een spaarplan op. “Ik kies eerst de periode waarin ik wil reizen. Daarna deel ik het totale reisbudget door het aantal maanden dat me nog rest tot die periode. Zo kom ik aan het bedrag dat ik maandelijks opzij moet zetten. Blijkt dat bedrag onhaalbaar, dan stel ik de reis uit tot ik op een maandelijks bedrag kom waarvan ik weet dat ik het aankan.”

Slimmer sparen

Om het benodigde reisbudget bijeen te sparen, heeft Nicolas een vaste methode. “Ik gebruik altijd een aparte spaarrekening voor mijn reizen. Die spreek ik nooit aan voor andere onkosten. Op de eerste dag van elke maand stort ik via een automatische overschrijving een vast bedrag op mijn reisrekening. Uit ervaring weet ik namelijk dat mijn zichtrekening meestal leeg is tegen het einde van de maand, ongeacht hoeveel er aan het begin van de maand op stond.”

Extra tips

“Als de reis echt een groot budget vergt, hanteer ik de rest van de maand behoorlijk rigoureuze spaartechnieken”, lacht Nicolas. “Veel kleine onkosten gaan dan op de schop. Zo neem ik mijn drank en lunch van thuis mee en koop ik overdag niets meer. Restaurants worden vervangen door etentjes thuis. En voor alle huishoudelijke aankopen die niet strikt noodzakelijk zijn, moet ik van mezelf één week wachten voor ik ze aankoop. Zo vermijd ik impulsaankopen.”

Nicolas geeft grif toe dat die ascetische levenswijze in het begin heel wat aanpassingsvermogen vergt. “Het helpt als je voor ogen houdt dat je het slechts een beperkte tijd hoeft vol te houden, en dat je daarna de tijd van je leven zal beleven. Eens ik het bedrag op mijn reisrekening in sneltempo zie aantikken, voel ik me extra gemotiveerd. Vanaf dan wordt het een echte sport.”

Hebt u ook reisplannen? Kies de spaarrekening die bij u past.