Afbeelding
Jonge vrouw omhelst oudere vrouw

Wat met het envelopje van de bomma?

Santander Consumer Bank
23/09/2021
4 minuten

Peter, meter, oom of bomma delen in veel families elk nieuw jaar liefdevol een met centjes gevuld envelopje uit. Voor jonge spaarders is het niet alleen een prima manier om met geld te leren omgaan, het is ook een mooi extraatje voor hun spaarplannen.

Meer bewegen, minder alcohol drinken, stoppen met roken. De volwassenen hebben hun traditionele lijstje met goede voornemens ongetwijfeld alweer klaar. Ook voor jongeren zijn goede voornemens voor 2021 een goed idee. Rond sparen bijvoorbeeld. 

Wilde dromen vervullen

De nieuwe PS5, een hippe fiets of een ticketje Pukkelpop. Na een kil 2020 zullen jongeren voor 2021 ongetwijfeld nog wilder dromen dan andere jaren. Een spaardoel hebben is een ideale manier om de centjes die ze van hun familie hebben ontvangen niet meteen op te souperen. 

Tip: hou als spaarder een bedrag voor ogen en blijf van die centen af tot het doel is bereikt. 

Het is interessant om geld niet zomaar op een betaalrekening te plaatsen of in een spaarvarkentje te laten verkommeren. Kies voor een spaarrekening die meer biedt dan het minimale rendement. Zo groeit spaargeld efficiënt én in een veilige thuishaven. Bekijk en vergelijk de rentetarieven van alle verschillende Belgische spaarrekeningen, met behulp van onze online spaarvergelijker. Hij biedt steeds correcte informatie, want de spaarrentes worden er dagelijks geactualiseerd.

Nu we veel familieleden fysiek niet mogen zien, zullen liefdevolle schenkers eerder kiezen voor een digitale overschrijving dan voor een envelopje in de hand. Die centen kunnen spaarders met een simpele muisklik op hun spaarrekening plaatsen. Dat is een pak eenvoudiger dan het geld zelf naar de bank te brengen.

Woonmogelijkheden uitbreiden

Uit onderzoek van Santander Consumer Bank blijkt dat jongeren steeds meer sparen en bewuster met hun centen omspringen dan vroeger. Voor jongvolwassenen die ervan dromen het ouderlijke nest te verlaten of voor hen die al een eerste appartementje huren en dromen van een eigen huis, zijn de jaarlijkse extraatjes van oma en opa bepalend voor die eerste grote stappen. 

Banken kijken immers niet alleen naar het loon van wie een lening wil afsluiten, maar ook naar de eigen inbreng van de aanvrager. Een mooi gevuld spaarboekje van de ontlener is dan zeker een troef om de bank te overhalen een interessante rente aan te bieden. Zo komt de droom van een eigen huis dichterbij. Als jonge spaarder het spaargeld op een spaarrekening parkeren en jaarlijks aanvullen met de envelopjes van peter en meter, is dus een strak plan. 

Gemoedsrust creëren

Het is ook helemaal niet nodig om een afgelijnd spaardoel of grote droom te hebben. We leven in ietwat onzekere tijden. Op jonge leeftijd al wat geld opzijzetten, geeft gemoedsrust. Voor nu of voor later. Bovendien beslist de spaarder steeds zelf wanneer hij zijn geld afhaalt. Pas over tien jaar effectief beslissen waar de gespaarde centjes naartoe gaan? Een goed voornemen voor 2031 is ook een goed voornemen.

Een duidelijk spaardoel voor ogen? Ga aan de slag met onze extra tips voor spaarders.