Afbeelding
Senior couple opening window in morning, smiling

Plannen voor je pensioen: waar je rekening mee moet houden voor je huis

Santander Consumer Bank
26/03/2019
4 minuten

Een huis kopen is een van de duurste en meest gevoelsmatige beslissingen van ons leven. We kunnen bijzonder gehecht raken aan ons huis. Wanneer je plannen begint te maken voor je pensioen en een kleinere woning overweegt, moet je dus met heel wat zaken rekening houden.

Een nieuwe, kleinere woning kiezen of, indien nodig, een huis dat je extra ondersteuning biedt als je je in een moeilijke situatie bevindt, is niet gemakkelijk en kan wat tijd vragen. Je moet nadenken over de fysieke en financiële voordelen van verhuizen, maar ook over de impact die het kan hebben op je levenswijze en je sociaal leven.

Daarom hebben we enkele belangrijke vragen opgesomd waar je rekening mee moet houden voor je de stap zet.

Moet ik een kleinere woning zoeken voor mijn pensioen?

Het hangt er vanaf hoe je je voelt en waarom je zou kiezen voor een kleinere woning. Als je bijvoorbeeld minder mobiel bent en je huidige woning te groot is, of als je moeite hebt met de trap, dan is het interessant om een andere woning te overwegen. Maar het kan een dure beslissing zijn. Verhuizen is allesbehalve goedkoop vanwege de notariskosten, de kosten van de makelaar, de belastingen – 12,5% in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië of 10% in Vlaanderen. Als je een nieuwbouwwoning koopt van een vastgoedontwikkelaar, moet je 21% btw betalen. En dan is er nog de kostprijs om je inboedel te verhuizen.

Zijn er manieren om die kosten te drukken?

Sommige kosten kun je drukken; andere zijn vaste kosten waarop je niet kunt besparen. Er zijn bijvoorbeeld een paar manieren om de belastingen te verlagen. De registratiebelasting of overdrachtsbelasting in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië is 12,5%, maar de eerste € 175.000 van een gebouw dat je koopt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is vrijgesteld van die belastingen als je zelf in de woning zult wonen. In Wallonië kun je die belasting verlagen tot amper 5% als je aankoop voldoet aan bepaalde voorwaarden.

In Vlaanderen is de inschrijvingsbelasting 10% en onderworpen aan bepaalde voorwaarden waaraan je moet voldoen. Dat kan verlaagd worden tot 7% als je zelf in de woning zult wonen.

Je kunt aan je familie en vrienden vragen om je te helpen verhuizen, wat goedkoper is dan een professionele verhuisfirma inhuren. Je zou ook een huis met minder belastingen kunnen kopen, bijvoorbeeld in Vlaanderen. Maar dat is misschien niet waar je je pensioen wilt doorbrengen.

Je kunt ook overwegen om niet te verhuizen en je huidige woning aan te passen aan je huidige behoeften. Als dat niet mogelijk is, dan is verhuizen de enige optie.

Zal ik wat kapitaal uit mijn vastgoed halen door naar een kleinere woning te verhuizen?

Het korte antwoord is ja, normaal gezien wel. Het is echter geen garantie, want er komen verschillende factoren bij kijken.

De meeste mensen willen bijvoorbeeld in dezelfde buurt blijven wonen omdat hun sociaal leven zich meestal daar bevindt en ze op latere leeftijd niet volledig opnieuw willen beginnen in een nieuwe buurt. Er zijn een aantal middelgrote Belgische steden waar de bevolking niet te groot is, maar waar dure appartementen worden gebouwd voor senioren met een aanzienlijk spaarpotje. Dat zijn steden zoals Leuven, Mechelen en Hasselt. Die drie steden hebben een rivier of een kanaal in de stad. Ze zijn bijzonder in trek bij actieve, rijke senioren.

Brussel is benoemd tot een World Health Organisation Age Friendly City en biedt heel wat ondersteuning en activiteiten voor Franstalige en Nederlandstalige senioren.

Maar als je een hoge prijs betaalt voor een nieuwe woning of in je eigen buurt blijft wonen, zul je door de hoge vastgoedprijzen waarschijnlijk minder geld sparen in vergelijking met het vastgoed dat je verkoopt. Door een kleinere woning te kopen zul je wat geld vrijmaken, maar de extra kosten die bij verhuizen komen kijken, kunnen dat voordeel grotendeels tenietdoen.

Stel dat je een woning verkoopt die € 400.000 waard is en je een andere woning wilt kopen ter waarde van € 300.000. Als dat een nieuwbouwwoning is en je 21% btw moet betalen, kom je automatisch aan € 63.000 extra, en dan heb je nog geen notariskosten of verhuiskosten betaald. Dat is nog zo’n € 37.000 aan bijkomende kosten. Als je doel is om geld uit je huis te halen, dan hou je in dit geval minder over dan je denkt. Daarom is het belangrijk om de kosten zorgvuldig te berekenen voor je een beslissing neemt.

Wat zijn de grootste woonkosten waarmee ik rekening moet houden?

De grootste woonkosten zullen vergelijkbaar zijn met de woning waaruit je vertrekt – verzekeringen voor je woning en inboedel, elektriciteitsrekeningen, onderhoud, en als je een appartement of een serviceflat koopt, misschien ook nog maandelijkse syndicale kosten of onderhoudskosten.

Die kun je beperken door op zoek te gaan naar de beste deals. Het is zeker de moeite waard om daar je tijd voor te nemen, want je kunt er heel wat maandelijkse kosten mee besparen.

Ben je een pensioenplan aan het maken? Dit zijn 8 dingen waar je rekening mee moet houden.