Afbeelding
Let's take another look at our savings

8 tips die u vandaag al helpen om het beste uit uw pensioenplan te halen

Santander Consumer Bank
11/02/2020
4 minuten

Met pensioen gaan betekent voor iedereen iets anders – sommigen kijken er al erg naar uit, terwijl anderen minder enthousiast zijn. Wat uw houding ook mag zijn, we geven u graag wat tips om u goed voor te bereiden en het beste uit uw pensioenplannen te halen.

1. Wat betekent met pensioen gaan voor u?

Niet iedereen stopt helemaal met werken wanneer hij of zij met pensioen gaat. In België wonen bovendien veel mensen die op een of andere manier voor internationale organisaties werken. Heel wat onder hen zullen voor hun pensioen een ander land opzoeken, terugkeren naar hun thuisland, of slechts gedeeltelijk stoppen met werken.

Bepaal duidelijk wat 'met pensioen gaan' precies betekent voor u. Zo kan u uzelf en uw gezin goed voorbereiden op het moment waarop u minder gaat werken.

2. Waar gaat u met pensioen?

De keuze van het land waar u van uw pensioen gaat genieten, heeft ook een invloed op uw financiële planning. Als u bijvoorbeeld in België met pensioen wil gaan en u hier al uw pensioenspaarpot opbouwde, is er geen enkel probleem.

Stel dat u niet in België blijft, maar terugkeert naar uw thuisland of liever andere oorden opzoekt, dan moet u op een aantal punten letten. Misschien verschilt het belastingstelsel van het andere land met het Belgische stelsel, of moet u rekening houden met een valutarisico als uw pensioen in een andere munt wordt omgezet.

3. Wat wilt u doen, eens u met pensioen bent?

Hoe avontuurlijker u uw pensioen wil beleven, hoe groter uw spaarpot zal moeten zijn. Wilt u de wereld rondreizen, dan hebt u heel wat geld nodig. Als u vroeg aan de aanleg van uw pensioenpotje begint, dan heeft dat veel tijd om te groeien.

Ook als u wat laat op gang bent gekomen, is het verstandig om zo veel mogelijk te sparen, zodat u op een comfortabele manier van uw pensioen kan genieten.

Sparen is echter niet de enige manier om geld opzij te zetten voor uw pensioen. U kan ook kiezen voor een beleggingsportefeuille: die is flexibeler dan een spaarrekening. Om aan uw geld te kunnen, moet u niet wachten op de pensioendatum die vastgelegd is door de overheid, het bedrijf waar u werkt of de verzekeringsmaatschappij die uw pensioen verstrekt.

4. Fiscale pensioenplanning

Het belastingstelsel in België voor mensen die met pensioen gaan, is relatief gunstig in vergelijking met andere landen binnen de EU. Als expat uit een EU-land valt u onder het dubbelbelastingverdrag, dat wil zeggen dat u niet zowel in uw land van oorsprong én in uw nieuwe thuisland wordt belast. Controleer zeker of dat het geval is als u in een land buiten de EU van uw pensioen gaat genieten.

5. Uw pensioengeld opnemen

Hoe en wanneer u uw pensioengeld kan opvragen, hangt af van het pensioenstelsel, de wetgeving van het land waar u het pensioen hebt opgebouwd en waar u het pensioen zal opnemen. Dat zal u allemaal heel goed moeten plannen.

De officiële pensioenleeftijd ligt in België op 65 jaar. Om in aanmerking te komen voor een wettelijk pensioen moet u minstens 40 jaar gewerkt hebben en sociale bijdragen betaald hebben. De pensioenleeftijd wordt voor mannen en vrouwen echter in 2025 opgetrokken naar 66 jaar en in 2030 naar 67 jaar. Vanaf dat jaar moet u bovendien minstens 42 jaar gewerkt hebben.

Die leeftijden zijn cruciaal om uw gespaarde pensioengeld te kunnen opnemen. Als u vroeger met pensioen wil, zal u dus een beleggingsportefeuille zonder leeftijdsvoorwaarden moeten aanleggen.

6. Bereid u goed voor op het pensioen

Als u uw naam en uw job vaak in één adem uitspreekt, zal u even moeten wennen aan het idee dat die twee niet meer onlosmakelijk verbonden zijn. Daar bereidt u zich best goed op voor. Het kan een stevige mentale impact hebben, en u denkt best al goed na hoe u met die verandering zal omgaan.

Als u in verschillende landen hebt gewerkt, zorg er dan zeker voor dat u alle pensioenuitkeringen krijgt waar u recht op hebt. Zelfs als u enkel in België werkte, maar een aantal keer van werkgever veranderde, durft het wel eens ingewikkeld te worden. Kijk goed na of al uw gewerkte jaren zijn opgenomen in uw pensioenberekening.

7. Praat met uw partner en uw gezin over uw pensioenplannen

Met pensioen gaan heeft niet alleen gevolgen voor u, maar ook voor uw naasten. Dat geldt zeker als u minder snel aan uw nieuwe leven kan wennen dan u hoopte. Praat dus voldoende met uw naasten en stem jullie plannen op elkaar af, of u nu wil reizen, nieuwe hobby's vindt of graag als consultant in het werkveld actief blijft. Zo blijft uw pensioen toch rooskleurig!

8. Zorg voor een spaarpotje voor noodgevallen

Houd wat geld opzij voor eventuele noodgevallen, net zoals u dat zou doen als u nog werkte. Meestal wordt een bedrag van drie tot zes maanden salaris aangeraden. Dat bedrag zet u best op een spaarrekening waar u altijd aankan, zodat u het in noodgevallen snel kan opnemen.

Ontdek hoe aangepaste spaardoelen u helpen om ook na uw pensioen te sparen