Afbeelding
Let's take another look at our savings
8 tips die je vandaag al helpen om het beste uit je pensioenplan te halen
Santander Consumer Bank
11/02/2020
4 minuten

Met pensioen gaan betekent voor iedereen iets anders – sommigen kijken er al erg naar uit, terwijl anderen minder enthousiast zijn. Wat jouw houding ook mag zijn, we geven je graag wat tips om je goed voor te bereiden en het beste uit je pensioenplannen te halen.

1. Wat betekent met pensioen gaan voor jou?

Niet iedereen stopt helemaal met werken wanneer hij of zij met pensioen gaat. In België wonen bovendien veel mensen die op een of andere manier voor de Europese Unie werken. Heel wat onder hen zullen voor hun pensioen een ander land opzoeken, terugkeren naar hun thuisland, of slechts gedeeltelijk stoppen met werken.

Bepaal duidelijk wat 'met pensioen gaan' precies betekent voor jou. Zo kan je jezelf en je gezin goed voorbereiden op het moment waarop je minder gaat werken.

2. Waar ga je met pensioen?

De keuze van het land waar je van je pensioen gaat genieten, heeft ook een invloed op je financiële planning. Als je bijvoorbeeld in België met pensioen wil gaan en je hier al je pensioenspaarpot opbouwde, is er geen enkel probleem.

Stel dat je niet in België blijft, maar terugkeert naar je thuisland of liever andere oorden opzoekt, dan moet je op een aantal punten letten. Misschien verschilt het belastingstelsel van het andere land met het Belgische stelsel, of moet je rekening houden met een valutarisico als je pensioen in een andere munt wordt omgezet.

3. Wat wil je doen, eens je met pensioen bent?

Hoe avontuurlijker je je pensioen wil beleven, hoe groter je spaarpot zal moeten zijn. Wil je de wereld rondreizen, dan heb je heel wat geld nodig. Als je vroeg je aan je pensioenpotje begint, dan heeft dat veel tijd om te groeien.

Ook als je wat laat op gang bent gekomen, is het verstandig om zo veel mogelijk te sparen, zodat je op een comfortabele manier van je pensioen kan genieten.

Sparen is echter niet de enige manier om geld opzij te zetten voor je pensioen. Je kan ook kiezen voor een beleggingsportefeuille: die is flexibeler dan een spaarrekening. Om aan je geld te kunnen, moet je niet wachten op de pensioendatum die vastgelegd is door de overheid, het bedrijf waar je werkt of de verzekeringsmaatschappij die je pensioen verstrekt.

4. Fiscale pensioenplanning

Het belastingstelsel in België voor mensen die met pensioen gaan, is relatief gunstig in vergelijking met andere landen binnen de EU. Als expat uit een EU-land val je onder het dubbelbelastingverdrag, dat wil zeggen dat je niet zowel in je land van oorsprong én in je nieuwe thuisland wordt belast. Controleer zeker of dat het geval is als je in een land buiten de EU van je pensioen gaat genieten.

5. Je pensioengeld opnemen

Hoe en wanneer je je pensioengeld kan opvragen, hangt af van het pensioenstelsel, de wetgeving van het land waar je het pensioen hebt opgebouwd en waar je het pensioen zal opnemen. Dat zal je allemaal heel goed moeten plannen.

De officiële pensioenleeftijd ligt in België op 65 jaar. Om in aanmerking te komen voor een wettelijk pensioen moet je minstens 40 jaar gewerkt hebben en sociale bijdragen betaald hebben. De pensioenleeftijd wordt voor mannen en vrouwen echter in 2025 opgetrokken naar 66 jaar en in 2030 naar 67 jaar. Vanaf dit jaar moet je bovendien minstens 42 jaar gewerkt hebben.

Die leeftijden zijn cruciaal om je gespaarde pensioengeld te kunnen opnemen. Als je vroeger met pensioen wil, zal je dus een beleggingsportefeuille zonder leeftijdsvoorwaarden moeten aanleggen.

6. Bereid je goed voor op het pensioen

Als je je naam en je job vaak in één adem uitspreekt, zal je even moeten wennen aan het idee dat die twee niet meer onlosmakelijk verbonden zijn. Daar bereid je je best goed op voor. Het kan een stevige mentale impact hebben, en je denkt best al goed na hoe je met die verandering zal omgaan.

Als je in verschillende landen hebt gewerkt, zorg er dan zeker voor dat je alle pensioenuitkeringen krijgt waar je recht op hebt. Zelfs als je enkel in België werkte, maar een aantal keer van werkgever veranderde, durft het wel eens ingewikkeld te worden. Kijk goed na of al je gewerkte jaren zijn opgenomen in je pensioenberekening.

7. Praat met je partner en je gezin over je pensioenplannen

Met pensioen gaan heeft niet alleen gevolgen voor jou, maar ook voor je naasten. Dat geldt zeker als je minder snel aan je nieuwe leven kan wennen dan je hoopte. Praat dus voldoende met je naasten en stem jullie plannen op elkaar af, of je nu wil reizen, nieuwe hobby's vindt of graag als consultant in het werkveld actief blijft. Zo blijft je pensioen toch rooskleurig!

8. Zorg voor een spaarpotje voor noodgevallen

Houd wat geld opzij voor eventuele noodgevallen, net zoals je dat zou doen als je nog werkte. Meestal wordt een bedrag van drie tot zes maanden salaris aangeraden. Dat bedrag zet je best op een spaarrekening waar je altijd aankan, zodat je het in noodgevallen snel kan opnemen.

Ontdek hoe aangepaste spaardoelen u helpen om ook na uw pensioen te sparen