Afbeelding
Oudere vrouw aan een laptop

Staat er een leeftijd op sparen?

Santander Consumer Bank
23/09/2021
4 minuten

Een starterswoning voor de twintiger, een elektrische wagen voor de veertiger of een spaarpotje voor het kleinkind van de zestiger: elke leeftijdscategorie heeft haar eigen spaardoelen en -wensen. De meest fervente spaarders? Dat blijken de jongvolwassenen te zijn.

Het spaarwater tussen jongeren en ouderen is diep. Dat blijkt uit een recente rondvraag van Santander Consumer Bank naar het spaargedrag van Belgische mannen en vrouwen tussen 18 en 70 jaar. Vier op de vijf respondenten binnen de jongste leeftijdscategorie (18-24 jaar) zeggen dat ze de komende twaalf maanden ‘wellicht’ of ‘zeker’ geld op hun spaarrekening zullen zetten. Binnen de groep 55-69 jaar daarentegen zullen drie op de vijf respondenten dat ‘wellicht niet’ of ‘zeker niet’ doen.

Jongeren sparen naar eigen zeggen meer dankzij de laagdrempeligheid van sparen via een onlinespaarrekening. In de jongste leeftijdsgroep uit de rondvraag stelt 64 procent meer te sparen omdat het online kan. De impact is minder groot naarmate men ouder wordt: amper 34 procent van de oudste leeftijdsgroep spaart meer dankzij de onlinemogelijkheden.

Spaardoelen

Niet enkel hoeveel en hoe u spaart is verbonden aan uw levensfase, ook waarvoor u spaart. De helft van alle ondervraagden spaart om een financiële reserve aan te leggen. Een derde spaart specifiek voor het pensioen. Binnen de leeftijdsgroep 45-54 jaar zet bijna de helft geld op een spaarrekening voor zijn of haar pensioen. De groep 18-24-jarigen ligt minder wakker van de oude dag: een op de tien zet al centen op een spaarrekening voor na de actieve loopbaan. 

Nog uit het onderzoek blijkt dat 44 procent van het totale vermogen van alle respondenten op spaarboekjes staat. Dit percentage daalt met de leeftijd. Die cijfers betekenen niet per se dat oudere mensen minder financiële mogelijkheden hebben, integendeel. Het oudere publiek investeert vaker in bijvoorbeeld vastgoed en aandelen. De jongeren ‘parkeren’ geld op spaar- of betaalrekeningen om het snel te kunnen aanspreken, zoals voor reizen, festivals of een eerste woning.

Spaarsimulator

Een deelnemer op de drie voelt zich gefrustreerd over het eigen spaargedrag. Dat gevoel verbetert niet met de leeftijd. Santander Consumer Bank biedt rendabele spaarrekeningen aan die in elke levensfase en voor elk spaarbedrag een meerwaarde betekenen. Informeer u voldoende en vergelijk regelmatig de verschillende spaarrekeningen. Met behulp van de online spaarvergelijker van Santander Consumer Bank vergelijkt u snel en gemakkelijk elke Belgische spaarrekening, zodat u er vast een vindt die bij u past. De spaarrentes worden dagelijks geactualiseerd. Zo bent u zeker van de correcte informatie.

Hoeveel spaargeld hebt u nodig? Lees de tips van onze experts.

Start u met sparen als deel van uw beleggingsstrategie? Bereken dan eerst het rendement van uw spaarrekening of ontdek de spaarrekeningen van Santander Consumer Bank.