Afbeelding
Vrouw in een verhuisdoos die wordt voortgeduwd door een man

Een gemeenschappelijke spaarrekening openen? Dit moet u weten

Santander Consumer Bank
23/09/2021
3 minuten

Geliefden delen heel wat met elkaar: van de liefde en de lakens, tot een woning en een wagen. Maar wat met het financiële plaatje? Een gemeenschappelijke spaarrekening is een handige tool om samen kapitaal op te bouwen. Wat moet u weten als u zo’n spaarrekening opent? En wat zijn de troeven?

Wie samenwoont of gehuwd is, koestert vaak grote dromen: een wereldreis, een nieuwe wagen, een eigen huis, gezinsuitbreiding … the sky is the limit. Een droom op een handige en overzichtelijke manier bijeen sparen, kan het best en veiligst op een gemeenschappelijke spaarrekening.

Do’s-and-don'ts 

Vertrouwen is het sleutelwoord in elke relatie en dat geldt niet in het minst als u samen een spaarrekening wil openen. Hou deze drie belangrijke tips steeds in het achterhoofd:

  1. Maak goede afspraken. Spreek af wie welk bedrag stort, bekijk samen hoe vaak u een bedrag wil storten en hou u aan dat plan. Als u structureel spaart volgens een spaardoel, boekt u sneller resultaat. 
  2. Werk met een vaste maandelijkse spaaropdracht waar u niet van afwijkt, maar die u ook niet in financiële ademnood brengt tijdens het dagelijkse leven. Bekijk samen welke spaarbuffer jullie beiden comfortabel vinden. En laat die reserve ook steeds staan om eventuele onverwachte kosten op te vangen.
  3. Hou allebei het saldo van de rekening in het oog. ‘Gemeenschappelijk’ slaat zeker ook op de verantwoordelijkheid die zo’n rekening met zich meebrengt. Draait een relatie uit op een pijnlijke breuk? Bij een ruzie of scheiding neemt u beiden best tijdig contact op met de bank. Zo kan uw ex-partner enkel geld afhalen met uw toestemming.

Fiscale voordelen

Een spaarrekening openen bij Santander Consumer Bank is gratis. Het depositogarantiefonds waarborgt bovendien 100.000 euro aan spaargeld per persoon en per instelling, alle rekeningen van dezelfde instelling opgeteld. Voor een stel met een of meerdere gemeenschappelijke spaarrekeningen bij Santander Consumer Bank is er in totaal tot 200.000 euro spaargeld wettelijk beschermd. 

De interesten op een gemeenschappelijke spaarrekening van gehuwden of wettelijk samenwonenden zijn belastingvrij tot 1.960 euro per jaar, de zogenaamde dubbele vrijstelling. De fiscus houdt met andere woorden geen roerende voorheffing in op de eerste 1.960 euro aan interesten die u samen ontvangt. Boven dat bedrag betaalt u wel 15 procent roerende voorheffing. 

Voor feitelijk samenwonenden die een gemeenschappelijke spaarrekening openen, zijn de interesten belastingvrij tot 980 euro voor het inkomstenjaar 2023. Zijn jullie feitelijk samenwonend en willen jullie ook van de dubbele vrijstelling van 1.960 euro genieten op de gezamenlijke spaarrekening? Dan kunnen jullie bij de bank een attest ‘getuigschrift dubbele vrijstelling roerende voorheffing’ aanvragen.

De inflatie gaat langzaam de hoogte in. Ontdek hoe u samen met Santander Consumer Bank toch uw koopkracht kunt behouden.