Afbeelding
Vrouw leunt achterover bij een pc

Spaargeld is wettelijk beschermd dankzij het Garantiefonds

Santander Consumer Bank
23/09/2021
2 minuten

Het spaargeld van klanten bij Santander Consumer Bank valt onder de depositogarantieregeling. Een stevig woord, maar met een eenvoudige en geruststellende boodschap: de Europese wetgeving beschermt het spaargeld van Santander Consumer Bank-klanten.

Het Garantiefonds in België biedt een wettelijke bescherming voor de spaarcenten bij een bank in ons land. De financiële instellingen in België staan in voor de financiering van dat fonds. Als een bank failliet gaat, zorgt het Garantiefonds ervoor dat spaarders hun spaargeld terugkrijgen, met een gewaarborgd bedrag van 100.000 euro per bank en per persoon. Wie meer dan dat bedrag aan spaargeld heeft, kan dat dus het best over verschillende banken spreiden.

Europese wetgeving

Ook als een bank met activiteiten in België onder de garantieregeling van een ander Europees land valt, mogen de trouwe spaarklanten van die financiële instelling op beide oren slapen. Omdat het depositogarantiestelsel is gebaseerd op Europese wetgeving, blijft het gegarandeerd minimum van 100.000 euro per bank en per persoon gelden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Belgische spaarrekeningen van Santander Consumer Bank, die onder het Spaanse fonds vallen. Voor wie ook buiten België bij Santander Consumer Finance depositorekeningen heeft staan, geldt dat minimum voor het totale saldo van alle rekeningen opgeteld, inclusief de Belgische spaarrekening.

Een uiterst laag risico

De kans dat de garantieregeling in werking zou moeten treden, is uiterst klein. De Spaanse moedermaatschappij van Santander Consumer Bank maakt namelijk deel uit van van de wereldwijde Santander Groep, een van de grootste financiële instellingen ter wereld. De Santander Groep biedt dankzij haar omvang klanten een uitmuntende dienstverlening. De groep investeert massaal in innovatie en digitale transformatie met groei aan efficiëntie, kennis en expertise als resultaat. Laat de toekomst maar komen.

In de praktijk

Laten we die informatie even in de praktijk omzetten. Stel dat er een probleem zou rijzen bij Santander Consumer Bank, dan treedt de Europese regeling in werking. Die garandeert een spaarbedrag van 100.000 euro per bank en per persoon. 

Santander Consumer Bank in België staat onder toezicht van de Nationale Bank van België en beschikt over een lokale klantenservice.

U kunt hier een overzicht van veelgestelde vragen raadplegen.
Ook de klantendienst beantwoordt per mail of telefonisch specifieke vragen.