Afbeelding
test

Banking of Things: wat is dat? 

Santander Consumer Bank
16/06/2022
3 minuten

Wat als u niet meer naar de supermarkt hoefde omdat uw koelkast de boodschappen in uw plaats bestelde? Futuristisch? Toch niet. Met het Internet of Things wordt dat stilaan mogelijk. Ook in de bankwereld wordt steeds meer gebruik gemaakt van het ‘Banking of Things’. In deze blog geven we meer informatie over deze baanbrekende innovatie en hoe dat uw leven kan vergemakkelijken. 

Het internet is veruit één van de meest invloedrijke uitvindingen ooit. Werken, spelen, shoppen: een groot deel van ons leven speelt zich online af. Maar niet enkel mensen maken gebruik van het internet, ook toestellen doen dat. 

Internet of Things

Wanneer twee of meer toestellen zonder menselijke tussenkomst, informatie en data uitwisselen, dan spreekt men van Internet of Things of IoT. Een voorbeeld van een IoT-toepassing is een smartwatch. De data die de sensoren van deze slimme horloges meten (aantal stappen, slaapkwaliteit, aantal calorieën …), worden doorgestuurd naar een computer, die voor verdere analyse zorgt. 

Maar IoT kan nog veel meer. Wat dacht u van lampen aan- en uitschakelen via uw smartphone? Of een koelkast die een seintje geeft wanneer de melk op is? De lijst van mogelijkheden is eindeloos. Volgens het Cisco Annual Internet Report zullen in 2023 meer dan 29,3 miljard toestellen verbonden zijn met het internet. Dat is meer dan drie keer de totale wereldbevolking, en dat aantal zal alleen nog maar toenemen. 

Banking of Things

Ook in de financiële wereld wordt gebruik gemaakt van de IoT-principes. Die toepassingen krijgen de welgekozen naam ‘Banking of Things’. Door informatie van apparaten te gebruiken, kunnen mensen en bedrijven efficiënter gebruik maken van verschillende financiële diensten. Het komt er vaak op neer dat toestellen financiële verrichtingen uitvoeren. Zo sloegen Jaguar en Shell de handen in elkaar voor een in de auto ingebouwd betaalsysteem. De bestuurder kan tanken en doorrijden, de auto regelt de betaling gewoon zelf. 

Wat brengt de toekomst?

Specialisten verwachten dat ook huishoudtoestellen binnenkort overstappen op Banking of Things. Beeld u bijvoorbeeld in dat uw wasmachine online wasmiddel kan bestellen wanneer het merkt dat uw voorraad bijna op is. Het enige wat de machine daarvoor nodig heeft, is een virtuele portefeuille met voldoende saldo of een geregistreerde bankkaart. 

Banking of Things zal zich wellicht niet beperken tot betalingen. Zo zou het in de toekomst best mogelijk kunnen zijn dat de kosten van de autoverzekering berekend worden op basis van de afstand, het verbruik en andere informatie die door de wagen zelf verzameld wordt. 

Nieuwe mogelijkheden, maar ook nieuwe uitdagingen

Dankzij Banking of Things zal het voor bedrijven mogelijk zijn om nog beter in te spelen op de noden van klanten. Door betalingen quasi-automatisch te laten uitvoeren, verlopen aankopen vlotter en worden belevingen intenser.

De grote uitdaging bij dit alles is beveiliging. Elk toestel dat informatie en data uitwisselt, moet voldoende beveiligd zijn, net als de netwerken waarmee het verbindt. Ook vandaag vormt die online beveiliging al een uitdaging. Door uitgekiende procedures beschermen we bij Santander Consumer Bank uw vertrouwelijke gegevens en geven we cybercriminelen geen kans.  

Online bankieren wordt nog veiliger als ook u de nodige maatregelen neemt. Ontdek wat u zelf kan doen!