Afbeelding
Woman opening heavy safe door in the bank.

Zijn online spaarrekeningen veilig?

Santander Consumer Bank
28/03/2019
1 minuten

We maken ons allemaal zorgen over onze veiligheid online. Maar wat internetbankieren betreft, kun je op beide oren slapen. En dat dankzij het hoge niveau van de veiligheidssystemen die banken gebruiken om te garanderen dat je geld veilig zit. 

Moderne banksystemen beschikken over verschillende methodes om te garanderen dat je online transacties veilig verlopen. Wanneer je zo’n transactie uitvoert, kun je bijvoorbeeld een speciale beveiligingscode ontvangen op je gsm. Die moet je invoeren op de website van je bank om te bevestigen dat jij degene bent die de transactie aanvraagt.

Als je het online banksysteem een tijdje niet gebruikt, word je bovendien automatisch afgemeld. Zo kan niemand anders je bankgegevens gebruiken als je even niet aan je computer zit.

Hoe kun je jezelf beschermen online?

Je kunt zelf echter ook een paar dingen doen voor je eigen veiligheid. Open je bankrekening nooit op een openbare computer die andere mensen ook gebruiken. Zorg ervoor dat de antivirussoftware op je computer up-to-date is en dat je computer altijd beschermd is. Hou je online bankgegevens voor jezelf zodat niemand anders toegang heeft.

Als je zogezegd een e-mail ontvangt van je bank, geloof dat dan niet zomaar. Misdadigers sturen vaak heel overtuigende nep e-mails naar nietsvermoedende klanten waarin ze hun vragen om op een link te klikken, naar een telefoonnummer te bellen of online gegevens prijs te geven. Dat noemen we ‘phishing’.

Je bank zal je nooit vragen om zoiets te doen. Als je dergelijke e-mails ontvangt, breng je bank dan zeker op de hoogte. Maar controleer het telefoonnummer altijd door het op te zoeken met een zoekmachine. Gebruik zeker nooit het telefoonnummer dat in de e-mail staat. Dat nummer is waarschijnlijk deel van het bedrog.

Leer hier meer over onze spaarrekeningen.