Afbeelding
Santander sponsorship Formula 1 Ferrari

Santander stuwt Scuderia Ferrari naar CO2-neutrale toekomst

Santander Consumer Bank
27/06/2022
3 minuten

Banco Santander wordt de hoofdsponsor van het Formule 1-team Scuderia Ferrari. De bank zal zijn expertise in duurzame oplossingen voor de auto-industrie aanwenden om het Formule 1-team CO2-neutraal te maken tegen 2030.

Banco Santander is sinds 2020 niet alleen CO2-neutraal in haar eigen activiteiten, maar groeide in dat jaar ook uit tot de onbetwiste wereldleider op het vlak van financiering van hernieuwbare energie. Die kennis en expertise wil de bank nu aanwenden om een netto nuluitstoot te bereiken in al haar krediet-, advies- en investeringsactiviteiten. En daar behoort ook de Formule 1 toe.

De Formule 1 bank

Banco Santander is al sinds 2007 actief in de Formule 1-wereld, sinds 2010 als partner van het gereputeerde team Scuderia Ferrari, de racedivisie van de Italiaanse autofabrikant Ferrari. Dit is het oudste en meest succesvolle team in de Formule 1, met een lange lijst records op zijn naam, zoals meeste gewonnen races (237) of meeste podiums in één seizoen (29). 

Nu heeft de bank een nieuwe overeenkomst gesloten met Scuderia Ferrari en zal het een van de hoofdsponsors worden van het team met de bijnaam ‘het stijgerende paard’. Het logo van Banco Santander zal voortaan een prominente plaats innemen op de bolides, de racepakken en de petten. Maar de rol van de bank zal veel verder gaan dan louter zichbaarheid …

In poleposition richting CO2-neutraliteit

Als expert in de financiering en ondersteuning van duurzame oplossingen voor de auto-industrie en andere sectoren, wil Banco Santander de duurzame inspanningen van Scuderia Ferrari aanzienlijk versnellen. Het team had zijn ecologische voetafdruk al verbeterd aan de hand van een lager transportgewicht, een verbod op plastic voor eenmalig gebruik en andere maatregelen. Dat leverde het team van Ferrari dit jaar al de driesterren milieuaccreditatie van de FIA op. Maar met de hulp en expertise van Banco Santander, wil Scuderia Ferrari tegen 2030 100% CO2-neutraliteit bereiken.

John Elkann, voorzitter van Ferrari, kijkt dan ook reikhalzend uit naar de vernieuwde samenwerking met Banco Santander: "Het is een eer om weer samen te werken met een wereldwijde financiële instelling als Santander, die zich inzet voor verantwoord bankieren en leiderschap heeft getoond in de financiering van duurzame energie en ESG (environmental, social and governance) consultancy over de hele wereld. We kijken uit naar een samenwerking met hen om onze belangrijkste doelstelling te realiseren: koolstofneutraal zijn tegen 2030. We zijn er rotsvast van overtuigd dat de innovaties en technologische ontwikkelingen die we waarmaken met Formule 1 ten goede zullen komen aan de hele autosector. En uiteindelijk ook aan de samenleving in zijn geheel."

Ecologische proeftuin

Dat Elkann de bijdrage van de Formule 1 aan de samenleving vermeldt, is geen toeval, want de voorbije 70 jaar hebben de Formule 1 en de uitvindingen en investeringen van de verschillende constructeursteams dienst gedaan als proeftuin voor talloze technologische ontwikkelingen, gaande van aerodynamica over de efficiëntie van de motoren tot remontwerp. En dat heeft de autosector dan weer geholpen om zijn CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen. 

Ook Ana Botín, directievoorzitter van Santander, is erg enthousiast over de samenwerking met Scuderia Ferrari: "We kijken ernaar uit hen te ondersteunen in hun groene overgang. Santander heeft de aanpak van de klimaatverandering tot een prioriteit uitgeroepen. Als Europa’s grootste aanbieder van autofinanciering in Europa, zijn wij vastbesloten om de auto-industrie te helpen bij de overgang naar duurzame wagens. Onze nieuwe samenwerking met Ferrari zal onze gezamenlijke vooruitgang versnellen."

Lees hier hoe Santander al decennialang strijdt tegen de klimaatopwarming, met één doel voor ogen: volledig CO2-neutraal zijn tegen 2050.