Afbeelding
De beste spaarrekening voor jou
De beste spaarrekening voor jou
By Santander Consumer Bank
20/03/2019
2 minuten

De juiste spaaroplossing vinden is essentieel om het meeste uit je geld te halen. Er zijn echter veel termen voor verschillende spaarrekeningen en andere beleggingsproducten, waardoor het soms verwarrend wordt.

Om de juiste financiële keuzes te maken, moet je je kapitaal als geheel zien. Als je twijfelt over de goede beslissing, is het verstandig om advies in te vragen. In de financiële wereld wordt het soms moeilijk om door de bomen het bos te zien. Wij verklaren graag een aantal belangrijke begrippen, zodat je de vraag 'hoe investeer ik mijn geld het best?' goed kan beantwoorden.

De klassieke spaarrekening

Daarmee heb je altijd en zonder beperking toegang tot je spaargeld. In ruil voor de flexibiliteit zal je wel een lagere rentevoet krijgen. Op die rekening bewaar je best een deel van je geld. Zo'n drie tot zes maanden salaris moet volstaan om je snel uit de financiële nood te helpen.

Goed voor: Iedereen. Bewaar slechts een beperkt bedrag op deze rekening. De intresten zijn hier immers lager dan bij andere opties.

Spaarrekening met kennisgeving voor geldopname

Kies je voor zo'n rekening, dan moet je steeds op voorhand aangeven dat je geld wil afhalen. Als je dat niet doet, kunnen daar kosten aan vasthangen. Bij een spaarrekening met 30 dagen kennisgeving moet je de bank minstens 30 dagen op voorhand waarschuwen dat je geld wil opnemen. In ruil daarvoor krijg je een hogere rentevoet dan op een gewone spaarrekening, maar er zijn nog interessantere spaarformules met een hogere opbrengst.

Goed voor: Wie wat extra discipline nodig heeft om uitgaven te vermijden, maar wel voldoende georganiseerd is om de bank te waarschuwen alvorens het geld op te nemen.

België heeft twee soorten spaarrekeningen: gereglementeerde en niet-gereglementeerde. Het verschil tussen die twee zit voornamelijk in de mogelijke belastingvoordelen.

Gereglementeerde spaarrekeningen

Met een gereglementeerde spaarrekening in België mag je € 980 rente verdienen (of € 1960 op een gemeenschappelijke rekening) voor je belasting op de inkomsten moet betalen. Alles boven die grens wordt slechts tegen 15% belast in plaats van de gebruikelijke 30%. Daardoor zijn die spaarrekeningen erg aantrekkelijk voor Belgen die hun spaarpot willen spijzen.

De rente bestaat uit twee delen: de basisrente en een bijkomende getrouwheidsrente. De basisrente wordt eenmaal per jaar uitbetaald en wordt telkens op 1 januari gestort, de getrouwheidsrente komt dan weer driemaandelijks. Je kan bovendien tot een jaar na je storting nog een getrouwheidspremie verdienen.

Perfect voor wie graag spaargeld wil opbouwen, met de bijbehorende belastingvoordelen.

Niet-gereglementeerde spaarrekeningen

Op niet-gereglementeerde spaarrekeningen zijn de fiscale voordelen voor Belgische belastingbetalers niet van toepassing. Je betaalt dus belasting vanaf de eerste euro intrest. De belasting op die intrest bedraagt 30% en wordt bij de bron ingehouden.

Niet-gereglementeerde rekeningen hebben doorgaans ook een eenvoudigere rentestructuur, zonder getrouwheidspremie maar met een hogere basisrente. Daardoor heb je dus een groter voordeel als je slechts voor beperkte duur wil sparen.

Perfect voor wie geen belasting betaalt in België, niet in aanmerking komt voor een gereglementeerde spaarrekening of slechts voor een korte periode kan sparen.

Het Depositogarantiefonds

Het Depositogarantiefonds is een dienst in de hele EU. Met dat fonds zijn spaarders beschermd tot € 100 000 per bank, per persoon. Als een bank failliet zou gaan, kan je tot € 100 000 terugkrijgen uit het garantiefonds.

Let er wel op dat die regeling per instelling geldt, en dat je dus best niet meer dan € 100 000 bij één bank bewaart. Kijk goed na bij welke bankengroep je rekeningen ondergebracht zijn, en zorg ervoor dat de hele som bij die groep niet hoger ligt dan het vastgelegde bedrag. Zo ben je maximaal beschermd.

Santander Consumer Bank heeft spaarrekeningen voor iedereen – ongeacht de doelstellingen voor uw spaargeld en de termijn waarbinnen u wilt sparen.