Afbeelding
Cadeautjes onder een verlichte kerstboom

Een dure kerst? Zo spaart u tóch

Santander Consumer Bank
23/09/2021
3 minuten

De eindejaarsperiode is rijk aan tradities. Geld uitgeven aan pakjes voor familie en vrienden, feestelijke diners en kerstversiering, bijvoorbeeld. Wilt u tijdens deze dure periode toch ook wat sparen? Deze tips helpen u op weg.

1. Vast kerstbudget

Noteer alles wat u in huis wilt halen voor de feestdagen. Van de pakjes, tot de versiering, de kerstboom en zelfs de ingrediënten van het feestmaal. Noteer per aankoop uw voorziene budget en bepaal zo wat u maximaal wilt uitgeven aan de eindejaarsperiode. Zo bewaart u altijd het overzicht. 

Lopen de kosten te hoog op? Maak dan aanpassingen zodat alles toch binnen uw budget past. Een kleine kerstboom straalt bijvoorbeeld evenveel gezelligheid uit als een groot exemplaar. Vermeld op datzelfde lijstje ook hoeveel centen u graag op uw spaarrekening wilt plaatsen. Schrijf het bedrag al voor uw eindejaarsinkopen over, zo bent u zeker dat u het niet uitgeeft aan wat niet echt nodig is. Krijgt u een eindejaarspremie van uw werkgever? Dat helpt u vast op weg. Zo’n extraatje sparen, bezorgt uzelf ongetwijfeld een warm kerstgevoel. 

2. Tijd nemen

Pakjes uitzoeken in bomvolle winkelstraten kan leuk zijn. Maar als u niet meteen de juiste cadeautjes voor al uw geliefden vindt, geeft u snel meer uit dan gepland, gewoon om het achter de rug te hebben. Door de coronacrisis zullen we dit jaar meer dan ooit vanuit onze veilige zetel online shoppen. Een muisklik om iets te kopen is snel gemaakt. Neem dit jaar extra tijd om verschillende webshops en hun prijzen te vergelijken én denk ook zeker aan de lokale handelaar. 

Een tip voor volgend jaar: kijk het hele jaar door uit naar het ideale pakje voor vader, zus of beste vriend. Dat bespaart u kopzorgen wanneer de feestdagen plots voor de deur staan. Bovendien kunt u de kosten op die manier over een grotere periode spreiden. Misschien is Secret Santa ook wel iets voor u en uw geliefden? Zo koopt ieder familielid één pakje voor een ander. Het lot bepaalt wie u blij mag maken. Als u slechts één pakje moet kopen, hebt u meer tijd om het geknipte cadeau te vinden én geeft u veel minder paniekgeld uit. 

3. Minder materialistisch

Kopen, kopen, kopen. De feestperiode maakt de materialistische mens in ons wakker. Het huidige coronajaar kunnen we aangrijpen om hier verandering in te brengen. Hebben cadeautjes voor de hele familie wel zin als we niet allemaal aan dezelfde feestdis kunnen aanschuiven? Wat dacht u van een tegoedbon voor een dagje uit met de kleinkinderen na de coronacrisis? Dit laagdrempelige geschenk, dat u zo duur maakt als u zelf wilt, is het perfecte cadeau voor grootouders die hun kleine rakkers al veel te lang hebben moeten missen. Als grootouder kunt u bovendien zelf wat extra centen aan de kant zetten voor een onvergetelijke uitstap met de familie volgend jaar. Dat kan tellen als een goed voornemen en fijn vooruitzicht voor het nieuwe jaar.

Wilt u sparen als een echte pro? Lees dan ook hier enkele slimme tips.

Het is steeds nuttig om rentetarieven van spaarrekeningen te vergelijken. Met behulp van de online spaarvergelijker van Santander Consumer Bank vergelijkt u snel en gemakkelijk elke Belgische spaarrekening. De spaarrentes worden dagelijks geactualiseerd. Zo bent u zeker van de correcte informatie