Afbeelding
Spaarrekening spaarvarken

Hoeveel brengt uw spaarrekening op?

Santander Consumer Bank
16/12/2019
5 minuten

Zoals veel Belgen hebt u wellicht een spaarrekening. Maar weet u ook hoeveel die opbrengt? Om het rendement van een klassieke spaarrekening te bepalen, moet u de basisrente en de getrouwheidspremie bekijken. Maar wat is wat?

BASISRENTE

De basisrente krijgt u voor elke dag dat een bedrag op uw spaarrekening staat. Ze gaat in op de dag van de storting en loopt tot de dag van de renteafrekening of tot het moment dat u het geld weer opvraagt. Stel dat u op 1 december 10 000 euro stort op uw spaarrekening met een basisrente van 0,30%. Om uw basisrente op 31 december te berekenen, moet u het initiële bedrag vermenigvuldigen met het aantal dagen gedeeld door het totaal aantal dagen per jaar en vervolgens vermenigvuldigen met de rentevoet. Uw renteafrekening ziet er dan uit als volgt:

tabel_SCB(1920)

Hou er wel rekening mee dat de bank op elk moment het tarief van de basisrente kan wijzigen. De aangepaste rentevoet geldt vanaf dat moment zowel op nieuwe stortingen als op het bedrag dat u al gespaard hebt. Aan de interest die u op dat moment al verdiend hebt, verandert niets. Wat verworven is, blijft verworven. De basisrente wordt elk jaar op 1 januari op uw spaarrekening gestort. Dit bedrag zal op zijn beurt vanaf dat moment zelf interest opbrengen.

 

basisrente_video

 

GETROUWHEIDSPREMIE

Banken belonen graag hun trouwe klanten. Daarom krijgt u op een spaarrekening naast een basisrente ook nog een getrouwheidspremie op de bedragen die u een jaar lang onaangeroerd laat staan. De hoogte van die premie wordt bij de storting of bij de hernieuwing van de renteperiode meteen vastgelegd voor de komende twaalf maanden. U weet dus onmiddellijk hoeveel getrouwheidspremie u zal ontvangen als u het geld een jaar onaangeroerd laat.

De getrouwheidspremies worden vier keer per jaar op uw spaarrekening gestort. Op 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober ontvangt u de premies die u verdiend hebt tijdens het voorbije kwartaal. Vanaf het moment dat deze bedragen op uw rekening bijgeschreven worden, brengen ze meteen interest op. Stel dat u op 1 maart 10 000 euro op uw spaarrekening stort. Op 1 januari zal u al een basisrente ontvangen voor de tien maanden dat het geld op de rekening staat. Staat het geld op de eerste dag van maart van het volgende jaar nog steeds op uw rekening, dan hebt u ook een getrouwheidspremie verdiend. Dit bedrag wordt op uw rekening bijgeschreven op de eerste dag van het volgende kwartaal, in dit geval op 1 april. Als de getrouwheidspremie gewijzigd wordt, dan heeft dit enkel gevolgen voor nieuwe stortingen.

VOOR WELKE SPAARREKENING KIEST U HET BEST?

Uiteraard wilt u een spaarrekening die u de hoogste opbrengst geeft. Maar hoe selecteert u die? Alles hangt af van uw plannen.

Hebt u het geld al terug nodig tijdens het komende jaar? Kies dan voor een spaarrekening met een hoge basisrente, aangezien u toch niet in aanmerking komt voor een getrouwheidspremie. Spaart u geld dat u pas over een paar jaar weer nodig hebt om bijvoorbeeld de studies van uw kinderen te betalen? Of hebt u nog geen concrete plannen met uw spaargeld? Bekijk dan zeker de rekeningen die u een hoge getrouwheidspremie bieden.

BEREKEN UW POTENTIËLE OPBRENGST

Raakt u toch niet helemaal wijs uit de berekeningen van de basisrente en de getrouwheidspremie? Geen nood, om het u gemakkelijk te maken, ontwikkelde Santander Consumer Bank een spaarvergelijker. U geeft in welk bedrag u gedurende welke periode wilt sparen en de vergelijker berekent meteen de opbrengst van uw spaarrekening. Op deze manier kunt u bijvoorbeeld meteen aan uw kinderen tonen hoeveel het loon van hun vakantiejob kan opbrengen als ze het op hun spaarrekening storten.

Bereken nu zelf uw potentiële opbrengst.