Op spaargeld kunt u bouwen
Thomas is opgevoed met een baksteen in de maag. In zijn familie vindt iedereen dat het beter is om zo snel mogelijk een woning te kopen, en daar is Thomas het roerend mee eens. Maar op het moment dat de vastgoedprijzen uit de pan swingen, is dat als alleenstaande niet zo evident. Door slim te sparen, slaagde Thomas er toch in om zijn droom te verwezenlijken. Hoe pakte hij het aan?
Toen hij zijn eerste loon ontving, was het voor Thomas meteen duidelijk: hij wou een huis kopen, en liefst zo snel mogelijk. Hij besefte al snel dat, ondanks het feit dat zijn ouders hem een duwtje in de rug wilden geven, hij nooit een voldoende grote lening zou krijgen bij de bank en dus zelf ook voor een deel van het geld zou moeten instaan.
Realistisch dromen en sparen op maat
Als jongste van drie had hij al van dichtbij gezien dat een eerste huis vaak een verbouwproject is, maar dat schrikte hem niet af. Hij informeerde zich goed bij de bank en bij zijn oudere broers die intussen ervaring hadden, en kwam tot de conclusie dat hij door op 7 jaar tijd 100.000 euro bijeen te sparen, zijn droom toch wel een grote stap dichterbij zou komen. Concreet betekende dit dat hij vanaf zijn eerste maanden als werknemer al een groot stuk van zijn loon moest opzij zetten. Zijn vader wees er hem ook wel op dat Thomas eerst een spaarbuffer voor onvoorziene omstandigheden moest aanleggen en dat het bedrag van de spaarbuffer en dat voor de aankoop van het huis best gescheiden bleven. Samen doken ze in de wereld van de spaarrekeningen en vonden ze een spaaroplossing die helemaal bij zijn droomproject paste.
Doel voor ogen
In afwachting van een eigen woning besloot Thomas samen met enkele vrienden een huis te huren. Het was er vaak rommelig, maar bleek financieel een interessante zet. Aangezien de huur en de vaste kosten door vier gedeeld werden en hij naast zijn vaste job ook een flexi-job in een koffiebar had, zag Thomas zijn uitgaven dalen en zijn inkomsten stijgen, wat ervoor zorgde dat er naast het sparen voor zijn huis, ook voldoende budget overbleef om enkele grote reizen te maken. Bij elke loonsopslag of verhoging van de huur bekeek hij het hele plaatje opnieuw en paste waar nodig zijn maandelijks spaarbedrag aan. Het huis van zijn dromen vond hij uiteindelijk pas op z’n 31ste. Een knusse rijwoning waar hij, na een flinke verbouwing die hij met zijn spaargeld financierde, zijn eigen stempel op kon drukken en waar hij, en ook zijn vrienden, zich al snel helemaal thuis voelden.
Hét geheim achter Thomas’ spaarsucces?
“Als je spaart om je droom te realiseren, is consequentie je beste bondgenoot. Elke maand een bedrag wegzetten, vraagt wat doorzettingsvermogen, maar brengt je droom elke maand een stap dichterbij.”