Afbeelding
Pensioenstelsels

Fiscaal sparen: behoud uw levensstandaard na uw pensioen

Santander Consumer Bank
29/04/2022
5 minuten

Als u volop van uw pensioen wil genieten zonder aan levenskwaliteit in te boeten, bereidt u zich best nu al voor. In dit artikel zoomen we in op twee populaire manieren om fiscaal te sparen: pensioensparen en langetermijnsparen. Welke voordelen hebben ze en waarin verschillen ze van elkaar?

Pensioensparen: de derde pensioenpijler

Het wettelijke pensioenbedrag ligt heel wat lager dan uw laatste maandloon. Minder inkomen dus, net nu u wél tijd hebt voor die verre reis, verbouwing of nieuwe hobby. Gelukkig bestaat er naast het wettelijke pensioen en het aanvullend pensioen (via de werkgever of als zelfstandige), nog een derde pensioenpijler: het fiscaal voordelig pensioensparen. Met een belastingvermindering op het bedrag dat u jaarlijks via pensioensparen bij elkaar spaart, geeft de overheid u een extra duwtje in de rug. 

Hoe werkt pensioensparen?

U kunt pensioensparen vanaf uw 18e verjaardag tot en met 31 december van het jaar dat u 64 wordt. U kiest daarbij tussen twee maxima op jaarbasis: 

  • Stort u 990 euro, dan ontvangt u het volgende jaar een belastingvermindering van 30%. U betaalt zo tot 297 euro minder belastingen.
  • Stort u tussen 990 en 1.270 euro, dan krijgt u het volgende jaar een belastingvermindering van 25%. Bij het plafond van 1.270 betaalt u dan 317,50 euro minder belastingen.

Welke vormen van pensioensparen bestaan er?

Pensioenspaarverzekering

Pensioenspaarverzekeringen staan beter bekend als tak 21-verzekeringscontracten en bieden kapitaalgarantie. U ontvangt jaarlijks een vast en vooraf gekend rendement op uw gestorte bedragen, dat uw verzekeraar eventueel nog kan aanvullen met winstdeelname. Dat extra rendement hangt af van de financiële toestand van de verzekeraar en het succes waarmee hij uw stortingen herbelegt. 

Pensioenspaarfonds

Het rendement van een pensioenspaarfonds wordt, zoals voor alle beleggingsfondsen, bepaald door de prestaties van de onderliggende aandelen en obligaties. Met een pensioenspaarfonds kunt u hogere opbrengsten boeken, maar bent u ook blootgesteld aan meer risico’s. Bevinden de aandelenmarkten zich in woelig water, dan is een negatief rendement niet uitgesloten.

Beleggingsverzekering

Tak 23-beleggingsverzekeringen zijn dan weer gekoppeld aan een of meerdere beleggingsfondsen. Ook hier is er geen garantie dat de onderliggende fondsen renderen, aangezien het rendement afhangt van de aandelenmarkt. Het verschil met het pensioenspaarfonds is dat je meerdere onderliggende beleggingsfondsen kan hebben.

Kostenplaatje

Bij de drie vormen van pensioensparen betaalt u instapkosten. Daarnaast telt u in de meeste gevallen ook lopende kosten neer zoals beheerskosten en andere van de onderliggende externe fondsen.

Wat is het verschil tussen pensioensparen en langetermijnsparen?

Gelijkenissen

Langetermijnsparen en pensioensparen hebben verschillende overeenkomsten, waaronder de vorm van sparen. Zowel pensioensparen als langetermijnsparen verloopt via een tak 21-contract met gegarandeerde rente (en eventuele winstdeelname) of een tak 23-beleggingsproduct. Wie de veiligheid van een tak 21-verzekering met een potentieel hoger rendement van een tak 23-contract wil combineren, kan ook kiezen voor een tak 44-verzekeringscontract. 

Verschillen 

Langetermijnsparen en pensioensparen hebben belangrijke verschillen: 

Maximumbedrag
Bij langetermijnsparen is het plafond afhankelijk van uw beroepsinkomen. Voor 2022 werd het maximumbedrag vastgelegd op 2.350 euro. U krijgt daarbij een belastingvoordeel van 30%.

Premietaks
Bij pensioensparen betaalt u geen premietaks. Op gestorte bedragen voor langetermijnsparen betaalt u wel de premietaks van 2%. 

Eindbelasting of anticipatieve heffing
Op uw zestigste verjaardag (of op de tiende verjaardag van het contract bij ondertekening vanaf de leeftijd van 55 jaar) betaalt u zowel bij pensioensparen als bij langetermijnsparen een eindbelasting. Die zogenaamde ‘anticipatieve heffing’ kost u bij pensioensparen 8% van het bijeengespaarde bedrag, bij langetermijnsparen gaat het om 10%. Op de bedragen die u tussen uw zestigste en vijvenzestigste verjaardag spaart, betaalt u binnen beide stelsels geen eindbelasting. Vraagt u het gespaarde bedrag op voor uw zestigste verjaardag – en dus vervroegd – dan kan de belasting die u moet betalen in beide stelsels oplopen tot 33%. 

Tip 

Wilt u uw aanvullend pensioen en het jaarlijks fiscaal voordeel maximaliseren? Dan kunt u pensioensparen en langetermijnsparen perfect combineren.  Bijvoorbeeld: Stort u via pensioensparen het maximumbedrag van € 1.270 en via langetermijnsparen het maximumbedrag van € 2.350, dan betaalt u € 1.022,50 minder belastingen

Fiscaal voordeel op kortere termijn

Hebt u een spaardoel op korte termijn, of wilt u wat spaargeld achter de hand houden voor onverwachte aankopen, dan wacht u liever niet tot uw zestigste verjaardag om het geld op te nemen. Kiest u voor een gereglementeerde spaarrekening, dan betaalt u bovendien geen belasting voor interesten tot 980 euro. 

Starten met sparen? Open een gratis online rekening bij Santander Consumer Bank.