Afbeelding
Beursresultaten

Santander keert aandeelhouders 25% meer uit dan verwacht

Santander Consumer Bank
20/12/2021
2 minuten

Banco Santander heeft een bijzonder goed jaar achter de rug, en daar profiteren onze aandeelhouders mee van. Zij krijgen 40% van de winst van de groep uitbetaald.

De raad van bestuur van Banco Santander heeft besloten zijn aandeelhouders 1,7 miljard euro uit te keren. Dat is maar liefst 25% meer dan verwacht! De vergoeding wordt op twee manieren uitbetaald: de helft aan de hand van het klassieke contante dividend, en de andere helft door een aandeleninkoop (share buyback).

Aandeleninkoop

Een aandeleninkoop is een vorm van aandeelhoudersvergoeding waarbij de onderneming geld teruggeeft aan de aandeelhouders door eigen aandelen terug te kopen. Dit heeft meerdere voordelen voor de aandeelhouders:

  • Het is fiscaal interessant, want op deze vorm van aandeelhoudersvergoeding is geen belasting verschuldigd voor de aandeelhouder.
  • Het creëert bovendien extra waarde voor de aandeelhouders, want doordat  Banco Santander zijn eigen aandelen nu terugkoopt, zijn er minder aandelen beschikbaar op de markt. In theorie (zonder rekening te houden met externe aspecten zoals algemene marktfluctuaties, het nieuws enz.) stijgen de resterende aandelen daardoor in waarde. 

“Banco Santander stelt het uitstekend”

Ana Botín, bestuursvoorzitter van Banco Santander, bevestigt het goede nieuws: “Banco Santander stelt het uitstekend. We blijven op koers om onze winstgevendheid voor het jaar te overtreffen. We beschikken bovendien over aanzienlijke mogelijkheden voor verdere winstgevende, autonome groei in de toekomst. Dat we nu aandelen terugkopen, weerspiegelt dan ook ons vertrouwen.”

Interim-vergoeding

Deze uitkering is een interim-vergoeding voor de eerste helft van 2021. De bank zal een verdere en definitieve uitkering uit de winst over 2021 aankondigen in het eerste kwartaal van 2022  (onder voorbehoud van de nodige goedkeuringen van de onderneming en de toezichthouders). Als de trend van de resultaten uit de eerste helft van het voorbije jaar zich doorzet, zou dat resulteren in een totaaldividend over 2021 dat in lijn is met het dividend dat in 2019 werd uitgekeerd.

Is beleggen momenteel interessanter dan sparen? Ontdek waarom wij u aanraden te combineren.