Afbeelding
ouder-koppel-aan-een-laptop

Een termijnrekening, ook een vaste waarde in uw spaarplan?

Santander Consumer Bank
11/12/2023
2 minuten

In de zomer van 2023 tekenden maar liefst 630.000 Belgen in op de staatsbon die de Belgische regering lanceerde, goed voor een astronomisch bedrag van 21,9 miljard euro. Dat bewijst dat de modale spaarder op zoek is naar een relatief veilige én rendabele beleggingsinvestering. Naast de staatsbon is er echter nog een financieel product dat rendement en beperkt risico combineert: de termijnrekening.

In een wereld vol spaarstrategieën is het tegenwoordig standaard om meerdere financiële oplossingen te combineren en spaargeld te spreiden over verschillende producten. Door hun vrij solide opbrengst en hoge betrouwbaarheid zijn termijnrekeningen de laatste jaren een vaste waarde binnen die spreiding.

Wat is een termijnrekening?

Op een termijnrekening wordt uw spaargeld gedurende een vooraf bepaalde termijn vastgezet, bijvoorbeeld voor één of twee jaar. De rentevoet, die doorgaans hoger ligt dan bij een spaarrekening, wordt vastgelegd bij de opening van de termijnrekening en blijft onveranderd tot de vervaldag. Na het verstrijken van de termijn kunt u het oorspronkelijke bedrag en de uitbetaalde interest terug opnemen.

Rendement en flexibiliteit

Een termijnrekening is een goede oplossing voor geld dat u niet meteen nodig heeft. In tegenstelling tot de staatsbon kunt u bij een termijnrekening wel tussen verschillende duurtijden kiezen. Termijnrekeningen met een andere looptijd hebben meestal ook een andere interest. Afhankelijk van uw spaardoel en financiële situatie kunt u kiezen voor rendement op korte termijn of een stabielere groei binnen een langere spaarhorizon. Een termijnrekening biedt dus vaak een groter rendement dan een spaarrekening.

Termijnrekening versus spaarrekening

Doordat het spaargeld dat u op een termijnrekening zet, voor een bepaalde periode vast staat, is het best om een termijnrekening te combineren met een spaarrekening waarbij uw geld wel meteen voorhanden is. Uw spaarbuffer die dient om noodgevallen op te vangen, zet u dus beter op een spaarrekening en niet op een termijnrekening. Doet er zich toch een onverwachte gebeurtenis voor en wil u uw termijnrekening vervoegd stopzetten? Dan kan u best contact opnemen met uw bank: die bekijkt geval per geval of vervroegd afsluiten mogelijk is. Hou er wel rekening mee dat er hier kosten aan verbonden zijn.

Meer weten?

Interesse in een termijnrekening? Lees alle details in onze informatiefiche. Meer info vindt u op onze website.