Het verhaal van Banco Santander

De geschiedenis van de groep Santander begint met de oprichting van de bank Santander in 1857 in de gelijknamige havenstad van Noord-Spanje. Sinds haar oprichting staat de bank open voor de wereld en was ze gespecialiseerd in de financiering van de handel met Zuid-Amerika. Al snel onderscheidt ze zich door haar  actieve uitbreidingsbeleid en sterke groei.

Afbeelding
Banco Santander in Santander Noord-Spanje

In 1950 werd Banco Santander de zevende financiële entiteit in Spanje met vestigingen in Cuba, Argentinië, Venezuela, en zelfs een kantoor in Londen.

Van 1950 tot 1990 werd de aanwezigheid van Banco Santander uitgebreid en geconsolideerd  in Europa en Latijns-Amerika door de acquisitie van banken in Argentinië, Puerto Rico, Chili en Duitsland.  De groep verwerft aandelen in een bank in Portugal, verbindt zich met de toonaangevende financiële instelling in Schotland en opent zich voor de investeringsmarkt in Spanje.

Tussen 1990 en 2000 werd een tweede periode van expansie ingezet in Latijns-Amerika met de ontwikkeling van de handel in Argentinië, Brazilië, Colombia, Mexico, Peru, Venezuela, Chili, Puerto Rico en Uruguay . Tegelijkertijd wordt Banco Santander de eerste bank in Spanje.

In het begin van de jaren 2000 versterkte Banco Santander zijn positie als toonaangevende financiële franchise in Latijns-Amerika. Tegelijkertijd werd Santander Consumer, een franchise voor consumentenbanken, opgericht.  Deze franchise is vandaag sterk aanwezig in Europa met vestigingen in Oostenrijk, België, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje, Noorwegen, Polen, Zweden en Zwitserland, evenals in Portugal, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Deze divisie heeft eveneens vestigingen in Canada en  de USA.

In 2007, toen Banco Santander zijn 150e verjaardag vierde, werd het de twaalfde bank ter wereld op het gebied van marktkapitalisatie, de zevende op het gebied van winst en de entiteit met het grootste retaildistributienetwerk in Europa.

In 2008, na meer nieuwe acquisities, werd Banco Santander de derde grootste bank in het Verenigd Koninkrijk op het gebied van deposito's. Met 8.876 miljoen winst werd het in hetzelfde jaar de derde bank ter wereld op vlak van resultaten.

Sinds 2010 heeft Banco Santander zijn groei voortgezet in de Verenigde Staten, Duitsland en Polen. In 2015 voerde de groep een grootschalige reorganisatie door om de voordelen van de internationale schaal te optimaliseren en zich aan te passen aan nieuwe internationale wettelijke vereisten.

In 2017 werd de overname van Banco Popular een feit na de resolutie van de Europese en Spaanse autoriteiten. Dit geeft Santander een solide strategische plaats en nog meer toegevoegde waarde voor aandeelhouders en klanten.