Afbeelding
Notitieboekje met wachtwoorden op

Beveilig uw wifinetwerk thuis

Santander Consumer Bank
23/09/2021
3 minuten

Online bankieren is veilig, maar u moet er wel op letten dat u de website van uw bank op een veilige manier bezoekt. Daarom is het belangrijk dat de toestellen die u voor online bankieren gebruikt via een betrouwbaar netwerk met internet verbonden zijn. We geven u enkele tips om uw wifinetwerk thuis te beveiligen, zodat u zorgeloos via uw computer, tablet of telefoon kunt bankieren.

Online bankieren is in België al goed ingeburgerd. Het heeft dan ook heel wat voordelen. U kunt op elk moment van de dag en vanaf elke locatie geld overschrijven of het saldo van uw rekeningen raadplegen. Maar natuurlijk moet u – net zoals bij andere onlinediensten – waakzaam blijven voor phishing en andere vormen van internetfraude.

Een van die aandachtspunten die vaak minder aan bod komt dan phishing, is de veiligheid van het netwerk dat u gebruikt om de website van uw bank te bezoeken. Als het om een onbetrouwbaar netwerk gaat, kunnen er immers pottenkijkers meekijken en u misleiden.

De basis voor zorgeloos internetbankieren

Een betrouwbaar wifinetwerk is een basisvoorwaarde voor zorgeloos internetbankieren. Daarom geven we vier tips om uw netwerk te beveiligen:

1. Kies een sterk wifiwachtwoord

Beveilig uw wifinetwerk thuis altijd met een wachtwoord. Kies een sterk wachtwoord: een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens, minimaal twintig tekens lang. Zo kan niemand uw wachtwoord raden om zo op uw netwerk in te breken. U kunt dit wachtwoord veilig opslaan in een wachtwoordkluis.

2. Stel een afzonderlijk gastnetwerk in

Als vrienden of familie op bezoek komen en vragen of ze uw wifi mogen gebruiken, geef hen dan niet zomaar het wachtwoord van uw wifinetwerk. U zet beter een gastnetwerk op: dat is een afzonderlijk wifinetwerk dat helemaal gescheiden is van uw eigen netwerk. Uw gasten surfen dan op het internet, maar hebben geen toegang tot uw apparaten. Hetzelfde bereikt u door de functie ‘publieke wifi’ in uw modem in te schakelen. Zijn uw vrienden klant bij dezelfde internetprovider? Dan kunnen ze zo gratis via een afzonderlijk wifinetwerk op uw modem surfen.

3. Gebruik nooit onbeschermd openbare wifi

Heel wat openbare plaatsen bieden een wifinetwerk aan, bijvoorbeeld café’s, hotels of zelfs de wachtzaal van de tandarts. Als u hierop zonder wachtwoord kunt surfen, kan iedereen op hetzelfde netwerk zien welke websites u bezoekt. Maar zelfs als het netwerk van een wachtwoord is voorzien, bent u niet immuun voor pottenkijkers. Wilt u toch via een openbaar wifinetwerk online gaan, gebruik dan een VPN (Virtual Private Network). Alle gegevens die u dan over het wifinetwerk verstuurt, gaan naar hun bestemming via een versleutelde verbinding. Zo zijn ze onleesbaar voor anderen op het netwerk.

4. Verbind alleen met vertrouwde netwerken

Stel uw computer, tablet en smartphone zo in dat ze alleen connecteren met vertrouwde wifinetwerken. Zo raakt u niet per ongeluk met een openbaar netwerk verbonden, en loopt u geen risico’s. Er zijn zelfs criminelen die een vals wifinetwerk opzetten, in de hoop dat u daarmee verbindt.

Hebt u uw wifinetwerk met deze tips goed beveiligd? Lees dan ook onze tips om phishing te voorkomen.