Afbeelding
Twee vrouwen overleggen met elkaar aan een vergadertafel

Santander: van kleine Spaanse bank tot florerende internationale groep met wereldfaam

Santander Consumer Bank
23/09/2021
2 minuten

Santander groeide van bescheiden Spaanse bank uit tot een van de grootste bankinstellingen in de eurozone. Meer nog: vandaag is Santander als financiële groep wereldwijd actief.

Banco Santander zag het levenslicht in 1857, in een klein dorpje in het noorden van Spanje. De bank bouwde sindsdien gestaag aan een stabiel commercieel model. Vandaag investeert Santander intensief in technologie en innovatie. Maatschappelijk verantwoord bankieren is voor de bank heel belangrijk. Santander steunt daarvoor op de middelen van de groep om zijn plaatselijke vestigingen te versterken. 

De pijlers van het succes

Zo betekenen de sterktes en de plannen van de groep Santander heel wat voor België. In ons land doet Santander misschien niet meteen bij iedereen een belletje rinkelen. In Spanje is Santander een klinkende naam voor een alomtegenwoordige financiële instelling, die sinds haar oprichting succesvol is blijven groeien en evolueren. 

Het succes van Santander steunt op drie pijlers: 

  • Een klantgerichte aanpak. 
  • Een selectie van specifieke lokale markten waar Santander er alles aan doet om zijn positie als marktleider te verstevigen.
  • De diversificatie van activiteiten en geografische spreiding. 

Naast die drie pijlers zijn ook de ervaring van de groep en zijn wereldwijde aanwezigheid belangrijke troeven. Zo realiseert Santander aanzienlijke inkomsten en een stabiele en voorspelbare groei. De bank is daardoor beter gewapend tegen periodes waarin de economie het minder goed doet.

Bouwen aan de toekomst

Santander neemt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. De bank lanceerde daarom een ambitieus toekomstplan op middellange termijn, dat op drie pijlers steunt:

  • De groep hertekent zijn organisatorische structuur om meer samenhang te brengen tussen drie strategische regio's: Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Op die manier verlopen ook de technologische investeringen, het delen van kosten, de uitwisseling van knowhow en de implementatie van beslissingen een pak vlotter. De Belgische bank Santander Consumer Bank werd daarom op 5 maart 2021 omgevormd tot Belgisch filiaal van Santander Consumer Finance SA, Spanje. Santander-klanten in België zullen zo meer kunnen genieten van de sterktes van de groep.
  • De keuze van markten is altijd al een van de belangrijkste sleutels geweest voor het succes van Santander. Dankzij zijn lange, visionaire ervaring optimaliseert de groep voortdurend de toewijzing van kapitaal. Door in te zetten op meer rendabele regio’s of sectoren, via prijsherzieningen en een geoptimaliseerd beheer, neemt de rendabiliteit van de groep toe. Dat leidt uiteraard tot hogere opbrengsten van kapitaal. 
  • Tot slot zet de groep in op de digitalisering en de ontwikkeling van een wereldwijd Santander-platform. De bank zet verder in op digitale transformatie om de behoeften van klanten in te vullen. Santander bouwt aan een bank die zijn verantwoordelijkheid neemt en op alle vlakken operationeel uitblinkt, om zo de klanten een optimale klantervaring te bieden.

Internationale erkenning

Euromoney riep Santander uit tot beste bank ter wereld op het vlak van diversiteit en inclusie. Lees hier meer over de Santander als uitmuntende werkgever.

Santander bouwt aan zijn groeiplan zonder zijn kernwaarden op te geven, en blijft zo wereldwijd mensen en bedrijven helpen om te groeien. Lees hier meer over de visie, missie en waarden van Santander.