Afbeelding
Mature couple paddling in sea looking at sunset

Hoe je met volle teugen kunt genieten van je pensioen

Santander Consumer Bank
26/03/2019
3 minuten

Kijk je reikhalzend uit naar de dag waarop je niet langer je wekker moet zetten? Lang uitslapen en geen dagen van negen tot vijf meer – het zal er misschien sneller zijn dan je denkt. Niet iedereen kan genieten van een luxueus leventje; voor sommigen staat hun pensioen gelijk aan een zuinige periode waarin ze van een kleine uitkering moeten leven. Maar als je op tijd regelmatig begint te sparen, kun je een comfortabel pensioen verwachten.

Plannen maken voor je pensioen

Het is nooit te vroeg om plannen te maken voor de langste vakantie van je leven. Er is zoveel om over na te denken! Hoe wil jij je dagen van herwonnen vrijheid doorbrengen? Waar wil je wonen: in de buurt van je familie en vrienden of aan de zee? In een luxueus penthouse midden in de stad of in een rustige woning op het platteland?

Het allerbelangrijkste is hoeveel een vrijetijdsleven je zal kosten. Het is cruciaal dat je berekent wat voor inkomen je zult nodig hebben om je nieuwe leven na je carrière te financieren, en dat je voldoende spaart. Het zou wel eens meer kunnen kosten dan je denkt.

Wil je reizen tijdens je pensioen?

Je zult genoeg tijd hebben om lange, luxueuze reizen te boeken, van Indonesië tot Thailand, maar zal je portefeuille vol genoeg zijn? Een reis naar het eilandparadijs Bali kost al snel € 2000 per persoon. Zelfs genieten van de zon en de bezienswaardigheden in Bangkok kan je gemakkelijk € 800 kosten.

Wanneer je meer tijd hebt, krijg je ook de kans om aan nieuwe hobby’s te beginnen, zoals het leren van een nieuwe taal, tennis, pilates, yoga, golf, creatief schrijven – men beweert dat iedereen een boek in zich heeft. Droom je ervan een succesvol auteur te worden? Alles is mogelijk.

Goede restaurants, concertjes en een snelle auto (zelfs als je zelf wat langzamer wordt) staan misschien bovenaan je lijstje. Of misschien hou je het liever wat gezapiger met een elektrische fiets?

Het is allemaal niet goedkoop. En 55-plussers bezuinigen niet graag, maar geven graag geld uit aan kwaliteit en vakmanschap. Roularta Research heeft aangetoond dat een op vier 55-plussers zich aangetrokken voelt tot luxueuze merken en producten. De voorbije vijf jaar heeft een groot aantal 55-plussers geld besteed aan luxekledij (36%), luxereizen (27%) of luxeschoenen (24%).

Gebruik je huidige uitgaven als richtlijn

Bekijk je bankafschriften om te zien wat je basisuitgaven zijn, bv. energierekeningen, onroerende voorheffing, voedsel, verzekeringen en het onderhoud van je woning. Daarna kun je plannen maken voor verleidelijke extraatjes waar je van kunt genieten – en misschien de buren jaloers mee kunt maken.

Experts raden aan om de helft van je leeftijd te sparen als percentage van je salaris wanneer je spaart voor je pensioen. Als je bijvoorbeeld begint wanneer je 30 jaar oud bent, zou je elk jaar 15% van je loon moeten sparen tot je de pensioenleeftijd bereikt. Garanties bestaan niet, maar als je die regel volgt, zou je tijdens je pensioen normaal gezien niet moeten overleven op witte bonen in tomatensaus. De kans bestaat zelfs dat je zult genieten van een luizenleventje. Leg jezelf in de watten!

Een andere vuistregel is dat je moet proberen een pensioenspaarpotje op te bouwen van minstens 10 keer je jaarsalaris tegen de tijd dat je de pensioenleeftijd bereikt.

Als je al die dingen doet, ligt een comfortabel pensioen binnen handbereik. Het is tijd om de koe bij de hoorns te vatten en wat meer te sparen.

Denk je eraan om een nieuwe spaarrekening te openen? Deze gids helpt je beslissen wat de beste spaarrekening is voor jou.

Hier is wat advies over hoe je kunt weten of je voldoende spaart voor je pensioen.