Afbeelding
Woman_laptop_outside

Slimmer sparen? Deze 3 psychologische trucjes werken in uw voordeel

Santander Consumer Bank
19/06/2024
4 minuten

 

Voor veel mensen biedt sparen een gevoel van veiligheid en controle. De wetenschap dat er een financiële buffer is voor moeilijke tijden, noodgevallen of onverwachte uitgaven, zorgt voor gemoedsrust. Toch is sparen niet altijd evident. Wij geven u 3 psychologische trucjes die in uw voordeel werken …

Sparen lijkt op het eerste gezicht een eenvoudige taak: geld opzijzetten voor toekomstige uitgaven. Maar onze menselijke natuur maakt het ons vaak moeilijker dan we denken.Verschillende psychologische factoren beïnvloeden onbewust hoe we met geld omgaan. En dus ook ons spaargedrag. Gelukkig kunt u psychologie ook in uw voordeel laten werken. Hier zijn drie stappen om uw spaargedrag te optimaliseren door gebruik te maken van psychologische inzichten.

1. Stel uzelf een spaardoel

Sporters stellen zich vaak specifieke doelen om gemotiveerd te blijven en hun prestaties te verbeteren. Hetzelfde geldt voor sparen. Een verbouwing, een elektrische fiets, een verre vakantie, een bepaalde som tegen uw pensioen … Een specifiek spaardoel is de krachtigste motivator. U zet niet zomaar wat geld opzij, u wéét waarvoor u spaart. Bovendien biedt het bereiken van kleine tussendoelen een gevoel van voldoening, wat de motivatie verder versterkt.

Uiteraard is het belangrijk om te bepalen hoeveel u maandelijks kúnt sparen. Daarvoor moet u een duidelijk zicht hebben op uw inkomsten en uitgaven: hoeveel komt er maandelijks binnen, wat zijn uw terugkerende kosten (huur of hypotheek, verzekeringen, boodschappen, auto enz.), hoeveel budget gaat er naar ontspanning, kleding enz. Door al uw inkomsten en uitgaven in kaart te brengen, kunt u makkelijk uw maandelijkse spaarpotentieel berekenen.

2. Automatiseer uw spaarproces

Hoe meer u moet nadenken over sparen en hoe meer handelingen u moet doen, hoe hoger de drempel wordt. Een tweede truc om sparen makkelijker te maken, is dus uw spaarproces te automatiseren. Door automatisch een vast bedrag van uw zichtrekening naar uw spaarrekening over te maken, wordt sparen een gewoonte die geen actieve inspanning vraagt. U moet niet telkens opnieuw ‘de beslissing nemen’ om te sparen en u kunt het niet vergeten. De oplossing is dan ook heel simpel: stel een maandelijkse, automatische overschrijving in van uw zicht- naar uw spaarrekening. Die overschrijving gebeurt het best de dag nadat uw loon gestort wordt.

3. Creëer een mentale barrière

Hoe makkelijker u aan uw geld kunt, hoe sneller u het zal uitgeven. Geld op een spaarrekening geven we minder snel uit dan geld op een zichtrekening. Een spaarrekening zorgt alvast voor een eerste mentale barrière. Wat nóg beter is? Een spaarrekening openen bij een andere bank. Gebruikt u een zichtrekening bij bank A, zet uw spaargeld dan op een spaarrekening bij bank B. De afstand tot uw spaargeld wordt groter, de neiging om het uit te geven nog kleiner. De kans bestaat bovendien dat bank B u een betere rente aanbiedt dan de bank waar u al jaren trouwe klant bent. En hoewel verschillen beperkt kunnen lijken, kan rentes vergelijken wel degelijk lonen.

Op zoek naar een aantrekkelijk rendement?

Ontdek onze spaarrekeningen