Afbeelding
Hipster senior man with beard using laptop and woman watching
Plannen voor je pensioen: hoe je zeker genoeg spaart
Santander Consumer Bank
27/02/2019
3 minuten

Wanneer we een bepaalde leeftijd naderen, vragen velen onder ons zich plots af: “Heb ik eigenlijk wel genoeg gespaard voor mijn pensioen?” Voor velen is het antwoord nee. Maar zelfs als uw plannen voor uw pensioen nog niet in orde zijn, is er nog tijd om daar iets aan te doen.

Evalueer uw financiën regelmatig

Als u zeker wilt zijn dat uw pensioenplannen in orde zijn, moet u regelmatig uw financiële toestand evalueren – minstens één keer per jaar is een goed begin. Op die manier kunnen wijzigingen in de waarde van het vermogen binnen uw portefeuille geherwaardeerd worden. Bovendien kunt u wijzigingen maken om uw portefeuille opnieuw in evenwicht te brengen. Zo kunt u garanderen dat u nog steeds uw doelstellingen haalt.

Zorg voor afwisseling in uw spaarplannen

Pensioensparen is belangrijk, maar uiteraard zijn er nog heel wat andere belangrijke financiële mijlpalen waarvoor u eerst moet betalen, zoals de aankoop van een huis, het school- of studiegeld voor uw kinderen en zelfs de trouwfeesten van uw kinderen. Om nog maar te zwijgen over vakanties, auto’s en andere grote aankopen in de tussentijd.

Overweeg daarom verschillende spaarmethodes zodat u het onderste uit de kan haalt. Zo garandeert u ook dat u voldoende geld spaart op het juiste moment. Denk dus na over wat u moet verwezenlijken en wanneer.

Investeringen kunnen uw pensioenspaarpot doen groeien

Wanneer u verschillende investeringsproducten gebruikt, beschikt u over de vrijheid om zo veel of zo weinig te sparen als u wilt. In veel gevallen zult u toegang hebben tot meer geld. Dat kan u de kans geven om uw spaarpotje voor uw pensioen te doen groeien. Bovendien kan u aan uw geld vóór u op pensioen gaat raken als u vroeger wilt stoppen met werken dan de pensioenregels toelaten.

U zou kunnen overwegen om met behulp van investeringen te sparen voor reizen die u wilt maken tijdens uw pensioen. Het zou ook betekenen dat u vroeger dan verwacht aan uw geld kunt indien nodig, bijvoorbeeld voor het trouwfeest van een van uw kinderen.

Idealiter zou u mettertijd zoveel geld moeten opzijzetten als u kunt om uw portfolio en uw pensioen op te bouwen, maar dat is niet altijd eenvoudig. Toch is het een goede gewoonte om via automatische incasso elke maand geld te deponeren in uw pensioen, investeringen en spaargeld. De resultaten zullen al snel zichtbaar zijn. Vergeet niet om het bedrag proportioneel te verhogen wanneer u een promotie krijgt en gebruik ook uw bonussen om die rekeningen te spijzen. Elk beetje telt.

De juiste spaarrekening kiezen

Zelfs als u andere pensioenrekeningen of investeringen hebt, moet u altijd een bepaald bedrag ter beschikking hebben dat u kunt gebruiken in noodgevallen. Adviseurs en andere experts raden meestal aan dat u ongeveer drie à zes maanden loon opzijzet voor het geval er iets ergs gebeurt, bv. als u ziek wordt, u uw job verliest of plots voor iets moet betalen dat u niet verwacht had.

Het is belangrijk dat u uw spaarrekening zorgvuldig selecteert zodat u de rekening vindt die het beste bij u past.

Santander Consumer Bank heeft spaarrekeningen voor iedereen – ongeacht de doelstellingen voor uw spaargeld en de termijn waarbinnen u wilt sparen.