Afbeelding
Hipster senior man with beard using laptop and woman watching
Plannen voor je pensioen: hoe je zeker genoeg spaart
By Santander Consumer Bank
27/02/2019
2 minuten

De meesten onder ons naderen de leeftijd waarop we ons plots afvragen: “Heb ik eigenlijk wel genoeg gespaard voor mijn pensioen?” Voor velen is het antwoord nee. Maar zelfs als je plannen voor je pensioen nog niet in orde zijn, is er nog tijd om daar iets aan te doen.

Evalueer je financiën regelmatig

Als je zeker wilt zijn dat je pensioenplannen in orde zijn, moet je regelmatig je financiële toestand evalueren – minstens één keer per jaar is een goed begin. Op die manier kunnen wijzigingen in de waarde van het vermogen binnen je portefeuille geherwaardeerd worden. Bovendien kun je wijzigingen maken om je portefeuille opnieuw in evenwicht te brengen. Zo kun je garanderen dat je nog steeds je doelstellingen haalt.

Zorg voor afwisseling in je spaarplannen

Pensioensparen is belangrijk, maar uiteraard zijn er nog heel wat andere belangrijke financiële mijlpalen waarvoor je eerst moet betalen, zoals de aankoop van een huis, het school- of studiegeld voor je kinderen en zelfs de trouwfeesten van je kinderen. Om nog maar te zwijgen over vakanties, auto’s en andere grote aankopen in de tussentijd.

Overweeg daarom verschillende spaarmethodes zodat je het onderste uit de kan haalt. Zo garandeer je ook dat je voldoende geld spaart op het juiste moment. Denk dus na over wat je moet verwezenlijken en wanneer.

Investeringen kunnen je pensioenspaarpot doen groeien

Wanneer je verschillende investeringsproducten gebruikt, beschik je over de vrijheid om zo veel of zo weinig te sparen als je wilt. In veel gevallen zul je toegang hebben tot meer geld. Dat kan je de kans geven om je spaarpotje voor je pensioen te doen groeien. Bovendien kun je aan je geld vóór je op pensioen gaat kommen als je vroeger wilt stoppen met werken dan de pensioenregels toelaten.

Je zou kunnen overwegen om met behulp van investeringen te sparen voor reizen die je wilt maken tijdens je pensioen. Het zou ook betekenen dat je vroeger dan verwacht aan je geld kunt indien nodig, bijvoorbeeld voor het trouwfeest van een van je kinderen.

Idealiter zou je mettertijd zoveel geld moeten opzijzetten als je kunt om je portfolio en je pensioen op te bouwen, maar dat is niet altijd eenvoudig. Toch is het een goede gewoonte om via automatische incasso elke maand geld te deponeren in je pensioen, investeringen en spaargeld. De resultaten zullen al snel zichtbaar zijn. Vergeet niet om het bedrag proportioneel te verhogen wanneer je een promotie krijgt en gebruik ook je bonussen om die rekeningen te spijzen. Elk beetje telt.

De juiste spaarrekening kiezen

Zelfs als je andere pensioenrekeningen of investeringen hebt, moet je altijd een bepaald bedrag ter beschikking hebben dat je kunt gebruiken in noodgevallen. Adviseurs en andere experts raden meestal aan dat je ongeveer drie à zes maanden loon opzijzet voor het geval er iets ergs gebeurt, bv. als je ziek wordt, je job verliest of plots voor iets moet betalen dat je niet verwacht had.

Het is belangrijk dat je je spaarrekening zorgvuldig selecteert zodat je de rekening vindt die het beste bij je past.

Santander Consumer Bank heeft spaarrekeningen voor iedereen – ongeacht de doelstellingen voor uw spaargeld en de termijn waarbinnen u wilt sparen.